Liderii UE spun fatis ca vor o guvernare mondiala!

In cadrul dezbaterii:  Noul rol al Sovietului Suprem European (pardon, al Parlamentului European) si responsabilitatile sale in implementarea Tratatului de la Lisabona – echilibrul institutional al Uniunii Europene – relatiile intre P.E. si parlamentele nationale sub Tratatul de la Lisabona – aspectele financiare ale Tratatului de la Lisabona – implementarea initiativelor cetatenesti.

Maria da Assunção Esteves, din partea grupului PPE. 6 mai 20009

Domnule Presedinte, acesta e ultimul meu discurc in plenara, deci va fi putin diferit.

Va veni o zi in care parlamentele federale si cosmopolite se vor uni pentru a guverna lumea. Visul unei umanitati reprezentate fara frontiere s-a nascut aici in acest parlament, unde democratia si libertatea cresc din ce in ce mai puternice si mai largi. Ideea inaltatoare si vizionara a uniunii popoarelor a facut primii pasi in magia acestor incaperi, prin dezbaterile noastre. In aceasta uniune, am inlocuit suveranitatea statelor cu suveranitatea oamenilor. Paradigma cosmopolitismului e adanc infipta un institutiile si deciziile noastre si ne determina actiunile.

O noua viziune antropocentrica a legii si politicii se ridica, si identitatea post-nationala a inceput sa ia forma pe strazile Europei. Demnitatea sublima a omului este acum principiul care aduce la un loc legile nationale si internationale. Este regula finala pentru coordonarea noastra originala. Ceea ce Uniunea Europeana si Parlamentul ei reprezinta, este o viziune morala fara precedent in istoria omenirii – o viziune morala colectiva care a intrat in strategia statelor europene si a pus bazele integrarii lor.

Angajamentul mutual al cetatenilor europeni este in adevar bazat pe umanitatea lor comuna. De fapt, egoismul si izolarea au cazut in ziua cand s-a semnat Tratatul de la Roma. Acum, justitia emerge din virtutea politicii, creand o punte intre Kant si Aristotel, intre libertate si fericire. Popoarele din Europa stiu ca singura legitimitate este cea care vine din drepturile omului, si ca ea apartine doar autoritatilor care respecta aceste drepturi. Ei stiu ca emanciparea istoriei e posibila doar printr-un proiect de justitie si politica globala.

Va veni o zi cand popoarele din Asia, din cele doua Americi si din Africa se vor uni. Demnitatea oamenilor va traversa toate culturile, de la Goethe la Pessoa, de la Bach la Ceaikovski, de la Mahomed la Buda. Drepturile omului sunt o lege universala, dincolo de toate diferentele, iar Europa (a se citi UE), pentru a fi un exemplu, necesita mai multa constitutie (adica mai multa putere), mai multa descentralizare (regionalizare si slabirea statelor nationale), mai multa politica, mai multa expansiune!

In acest moment de bun ramas, vreau sa va spun cat de mandra sunt ca fac parte in aceasta aventura.

E ceva neclar aici? Liderii UE spun fatis ca vor un guvern global!

2 Comments

  1. elegido says:

    Guvernarea globala, este un vis al elitelor ce conduc Pamantul. Datorita diversitatii umane dar si a altor factori(logistica, interese diferite) acest fapt nu poate fi inca realizat la modul ideologic cum se doreste. Pasivitatea oameniilor, problemele cotidiene dar si manipularea colectiva fac ca acest fenomen sa faca pasii uriasii spre implementare. Ramane sa vedem unde ajungem…

  2. Catalina says:

    EU nu este o institutie democrata. Parlamentul EU nu ar trebui sa existe, nu avem nevoie de nici un parlament european care sa manance banii contibuabilior si nu este o institutie democratica.
    EU=Imperialism!!

Leave a Comment