UE vrea sa conduca internetul!

Sursa: http://blogs.telegraph.co.uk

Uniunea Europeana vrea sa puna mainile pe internet. Viviane Reding, comisar european din partea Luxemburgului, vrea ca ICANN, compania care aloca adresele de internet, sa fie preluata de un consortiu international, pe care l-a numit „un G12 pentru guvernarea internetului”.

Care e problema cu modelul actual? Nu functioneaza? Este prea scump? Oamenii nu-si pot alege numele de site-uri dupa cum vor? Nimic din toate astea. Principala obiectie a Vivianei Reding e aceea ca ICANN e o companie cu sediul in SUA. „Pe termen lung, nu e normal ca departamentul guvernamental dintr-o singura tara sa poata controla functionarea internetului, care e folosit de sute de milioane de oameni din intreaga lume„, a afirmat doamna Viviane Reding.

Argumentul ar parea justificabil la prima vedere, desi ICANN e o companie privata nonprofit, daca motivele reale ale birocratilor UE n-ar fi altele. Motivul real este controlul. Internetul functioneaza in acest moment mult mai bine decat orice „politica europeana”. Dar nu asta conteaza pentru ei. Ganditi-va cat de multi bani a investit (a aruncat de fapt) UE pentru sistemul Galileo care s-a vrut un sistem GPS european care sa-i concureze pe americani.

Ce ii ingrijoreaza pe eurocrati sunt lucrurile pe care nu le pot controla prin legi si directive. Ei vor sa controleze informatia care circula, relativ liber deocamdata, pe internet. Intr-un internet condus de UE, bloguri cum ar fi acesta n-ar mai exista! Problema nu e ca internetul ar fi „american”, ci ca e independent. Asta nu pot inghiti stabii de la Bruxelles!

Leave a Comment