Peste 2,2 miliarde de euro au fost scoase din ţară in acest an de catre băncile străine care au filiale in România, potrivit datelor băncii centrale. Băncile cu capital grecesc sunt pe primul loc în această privinţă, cu 1,64 miliarde de euro retrase, urmate de băncile din Austria, care au scos 652 milioane de euro.
Premierul Emil Boc a declarat ca va lua masuri împotriva băncilor străine care scot banii din ţară, prin supraimpozitarea profitului. De cealaltă parte, bancherii râd din spatele birourilor şi se întreabă dacă propunerea primului ministru va putea fi aplicată în actualul context economic, care le-a diminuat profiturile. La câteva ore de la declaraţia făcută la postul public de radio, premierul Boc dă înapoi şi vorbeşte „doar de partea pozitivă a lucrurilor“. „Am încredere că toată lumea îşi va respecta angajamentele luate“, a adăugat el.
„În şase luni va veni adevărata criză. Băncile vor veni şi vor cere banii de la Georgică, Costică, cei care au o mică afacere. Atunci toţi Georgicii vor rămâne faliţi, dar nici băncile nu o vor duce mai bine, deoarece nu vor mai avea deloc rulaj. Dacă îmi cere banca banii înapoi, îi zic să îi ia din contul de cash, dar nu îi vrea. Banca vrea bani doar de la cine nu are.”, a declarat Ion Ţiriac în cadrul unui interviu acordat Business Magazin.
Cele mai mari bănci din România, BCR şi BRD, au anunţat recent că vor restructura în total câteva zeci de mii de împrumuturi, adică vor renegocia condiţiile acestora pentru ca beneficiarii să îşi poată plăti ratele. Majoritatea analiştilor anticipează însă că goana băncilor după datornici, de cele mai multe ori prin intermediul firmelor specializate, va lua amploare în scurt timp, acum fiind abia la început.
Sa nu ne amagim, situatia este grava, iar partea tragica inca nu a venit. Imprumutul de la FMI si de la UE, nu va face altceva decat sa ne indatoreze si mai mult pentru generatii intregi. Iata ca banii respectivi, oferiti bancilor straine – sub pretextul de a finanta economia – sunt scosi din tara de catre acestea! Dealtfel, bancile din Romania (80% cu capital strain) au finantat pana acum in primul rand specula imobiliara. Si cum piata imobiliara a cazut, concluziile sunt clare.
Comentarii recente