Alegerile europarlamentare sunt de bun augur pentru partidele nationaliste europene.

Cetatenii batranului continent s-au saturat din ce in ce mai mult de elita neocomunista de la Bruxelles si de societatea multicultural dezvoltata pe care aceasta vrea sa le-o impuna cu de-a sila. Acest lucru se vede si din intentia tot mai multor cetateni de a vota partide eurosceptice si nationaliste la alegerile europarlamentare de duminica viitoare.

Majoritatea britanicilor care vor vota la europarlamentare (circa 19%) vor opta pentru Partidul Independenţei (UKIP), care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi pentru o abordare mai dură a problemei imigraţiei. Partidul Naţional Britanic, ce a promis „locuri de muncă britanice pentru britanici” şi a avertizat asupra pericolului ca „80 de milioane de turci prost plătiţi să invadeze Marea Britanie”, va obţine şi el cel puţin un loc pentru PE. Campania împotriva aderării Turciei la UE („Nu Turciei în Europa”) va aduce şi nationaliştilor bulgari din Ataka cel puţin patru locuri de europarlamentar.

Partidul Libertăţii din Olanda (condus de charismaticul om politic Geert Wilders) va câştiga două sau chiar trei mandate, în timp ce partidul cu nume omonim din Austria (al cărui slogan de campanie a fost „Vestul în mâinile creştinilor”) va atrage până la 19% din intenţiile de vot, ceea ce înseamnă două sau trei locuri în viitorul PE. Şanse la măcar un mandat are însă şi un alt partid de nationalist austriac – Alianţa pentru Viitorul Austriei. In Romania, PRM ar putea trimite cel putin 2 sau 3 europarlamentari la Bruxelles.

In urma popularitatii tot mai mari a mesajelor eurosceptice si nationaliste, si unele partide „de sistem” au adoptat o retorica asemanatoare (ramane de vazut daca nu e altceva decat o propaganda electorala). Astfe, Partidul Conservator din Marea Britanie al lui David Cameron a înfiinţat un nou grup antifederalist în cadrul PE, împreună cu conservatorii polonezi (Partidul Dreptate şi Justiţie – PiS) şi dreapta liberală cehă (ODS). „Vrem să ne detaşăm de o Uniune Europeană birocratică, cheltuitoare şi concentrată asupra ei înseşi. Astăzi, popoarele europene aspiră la o Uniune Europeană a statelor naţionale, şi nu la Statele Unite ale Europei”, a explicat Cameron.

Fara legatura cu cele discutate mai sus, o figura aparte o aduce un asa-zis Partidul al Piraţilor din Suedia care va atrage votul tinerilor prin promisiunea de a milita pentru eliminarea copyright-ului online şi preţuri mai mici pentru CD-uri. In aceeasi nota comica, candidata independenta Elena Basescu a promis ca va sustine legalizarea marijuanei. Cine stie, cunoaste!

Leave a Comment