Scrisoare de la „Fundatia pentru democratie in UE”

* Stiati ca peste 80.000 de legi si reglementari aplicabile in Uniunea Europeana sunt decise exclusiv de catre fuctionarii Comisiei Europene, ne-alesi si care nu dau socoteala in fata nimanui, cu atat mai putin a alegatorilor? Spre exemplu, acesti birocrati decid pana si marimea capsunilor care se pot vinde in Romania!

* L-ati ales cumva pe comisarul european din partea Romaniei? Nu? Si vi se pare firesc acest lucru? Stiti macar cine este si cu ce se ocupa?

* Stiati ca democratia parlamentara este respectata la nivelul UE doar pentru adoptarea a cel mult 10% din directivele europene – varful aisbergului? Spre exemplu, in 2008, au fost emise in total 1799 de directive europene. Dintre acestea, 1263 au fost adoptate de functionarii Comisiei Europene in spatele usilor inchise. Alte 404 au fost decise doar de Consiliul de Ministri al UE si doar 132 au fost adoptate de Consiliul de Ministri si Parlamentul European, impreuna. Doar o singura lege a avut nevoie de sprijinul unui vot majoritar in Parlamentul European (in procedura asa zisa „a treia citire”) pentru a fi adoptata.

* In 2008, cele mai multe guverne din tarile membre au acceptat fiecare lege care li s-a servit de la Bruxelles. Sapte tari (Austria, Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania) au votat impotriva la cate o lege fiecare.

Atunci, la ce mai sunt bune Parlamentul European si parlamentele nationale?

Exemple precum cele de mai sus ar putea fi date cu zecile, daca nu cu sutele, iar cititorii constanti ai saitului www.eurosceptic.ro au avut ocazia sa afle si sa se minuneze cum democratia este doar o vorba goala pentru structurile de conducere si reprezentare ale Uniunii Europene!

Desigur ca nu suntem singurii care au remarcat aceste neajunsuri. In sprijinul celor nemultumiti si dornici de o schimbare vine si Anthony Coughlan, Presedintele Fundatiei pentru democratie in UE, care ne-a trimis urmatoarea invitatie:


Dragi prieteni ai democratiei,

Este timpul sa punem intrebari fundamentale privind lipsa de democratie din Uniunea Europeana si sa facem propuneri prin care sa remediem acest neajuns. Va punem la dispozitie documentatie pe cinci teme de interes major: democratia, responsabilitatea in fata alegatorilor, transparenta, principiul subsidiaritatii si problema salariilor oficialilor UE. Pe toate le puteti gasi pe site-ul nostru, http://euABC.eu.

Puteti utiliza fara restrictii toate informatiile de pe euABC. Veti gasi acolo explicatii pentru peste 1200 termeni legati de UE, multe stiri si mii de legaturi utile. Mai mult chiar, avem si o tombola pentru o excursie la Bruxelles sau Strasbourg.

Site-ul este redactat, printre altii, si de Jens-Peter Bonde, fost membru al Parlamentrului European intre 1979 si 2008 si fost presedinte al EUD (Alianta pentru o Europa a Democratiilor).

Anthony Coughlan
Presedinte
Fundatia pentru Democratie in UE

Leave a Comment