Au trecut alegerile europarlamentare! Ce bine!

Au trecut si alegerile pentru Parlamentul European. Se cunosc deja rezultatele finale ale alegerilor: PSD – 31,07%, PD-L – 29,71%, PNL – 14,52%, UDMR – 8,92%, PRM – 8,65% si Elena Băsescu – 4,22%. PSD si PD-L vor trimite cate 11 europarlamentari (Elena Basescu s-a reinscris in PD-L imediat dupa anuntarea rezultatelor), PNL va trimite 5 europarlamentari, iar UDMR si PRM cate 3. A mai ramas doar o formalitate de indeplinit: validarea finala a rezultatelor.

Sunt insa cateva date destul de „ciudate”, pe care as vrea sa le comentez.  La alegerile pentru Parlamentul European de duminică au votat 5.035.297 de români, 27,67% din cetăţenii cu drept de vot, iar numărul de voturi valabil exprimate a fost de 4.840.032. Numărul alegătorilor care au votat pe listele electorale suplimentare a fost de 668.217. In primul rand, se remarca numarul destul de mare de voturi anulate (circa 190.000, adica 3,85% din total). Rezultatul e cel putin dubios, in conditiile unei participari oricum scazute. Nu cred ca acest numar ar putea fi justificat de unele campanii care cereau anularea voturilor.Si la alegerile din noiembrie 2008 au fost anulate circa 5% din voturile exprimate.

Ceea ce e insa si mai grav, e numarul foarte mare de alegatori care au votat pe listele suplimentare, circa 13,27% din numarul total!! In conditiile in care absenteismul a fost ridicat, e greu de crezut ca atat de multi oameni – aflati in alte localitati decat cele de domiciliu – s-ar fi lasat sedusi de „datoria civica” de a-si exprima optiunea electorala! Apropo, de ce s-au tiparit 22 de milioane de buletine de vot, cand numarul celor cu drept de vot e in jur de 18 milioane?!

La fel de „ciudata” este si discrepanta dintre numarul de voturi din zona urbana si cel din zona rurala. In zona urbana au fost sub 20% dintre alegatori la vot; in timp ce in zona rurala au fost aproape 36%, astfel explicandu-se media de 27,26% pe tara. Mai mult, locuitorii din zonele rurale s-au dovedit foarte activi in ultimele doua ore de vot. Conform datelor oficiale de la Biroul Electoral Central, de la ora 19 la ora 21 au mers la vot peste 1 milion de alegători din mediul rural. S-a sărit procentajul pe rural de la 19% prezenţă la vot la ora 19 la 36% prezenţă la ora 21.

Aceasta crestere „spectaculoasa” ne aminteste de referendumul pentru schimbarea Constitutiei din 2003, cand, in ultimele doua ore dinainte de inchiderea urnelor, a crescut spectaculos procentajul celor care au votat, de la 30 si ceva la suta, pana la peste 50%, ajungandu-se astfel la numarul necesar pentru validarea scrutinului. Situaţia ciudată cu români înghesuiţi pe cozi, pe ultimile două ore, la vot, până la închiderea secţiilor de votare, s-a repetat apoi la alegerile din 2004, când Traian Băsescu a ieşit preşedinte şi la alegerile europarlamentare şi parlamentare din noiembrie 2007 şi respectiv 2008.

In ultimele zile dinaintea alegerilor s-a desfasurat o campanie de informare impotriva „votului dublu”. S-au pus afise care avertizau cetatenii ca votul dublu se pedespeste cu inchisoarea pana la cinci ani. Intr-adevar, au existat persoane cercetate penal pentru aceasta infractiune – de exemplu, la alegerile locale din 2008, o femeie din Voinesti pur si simplu a uitat ca a mai votat si a incercat sa mai voteze o data.

Vreau sa pun si eu o intrebare: Dacă politicienii români n-ar fi vrut să incurajeze “turismul electoral” la alegerile europarlamentare, ce îi împiedica să interzică posibilitatea cuiva de a vota în altă parte decât în localitatea de domiciliu? De asemenea, s-ar fi putut tipări cărţi speciale de alegător (dar asta s-a tot evitat in ultimii 10 ani), nu sa se puna timbre autocolante care pot fi dezlipite foarte uşor de pe cărţile de identitate!

Dupa toate cele spuse mai sus, mai are rost sa extrag concluziile?  Eu unul m-am dumirit de mult timp despre cum stau lucrurile cu „democratia” si „alegerile libere si corecte”. Asta e un motiv in plus pentru care nu am fost la vot si nici nu cred ca o sa ma duc vreodata. Din cate vad, singura diferenta dintre ce se intampla acum si ce se intampla in vremea comunismului, e ca nu mai suntem fortati sa participam la mascarada alegerilor. Fiindca voturile noastre conteaza la fel de mult ca atunci – adica deloc!

One Comment

  1. Serban says:

    Eu nu m-am dus la vot în semn de protest fata de UE, de imprumutul de 20 de miliarde care ni s-a vârât pe gât si care a zburat direct la bancheri in mod gratuit, in timp ce salariile bugetarilor sufera intarzieri si proiectele de infrastructura lipsesc cu desavarsire. Statul, adica cetatenii in totalitatea lor, au ramas cu nota de plata si buza umflata. Numai asta este un motiv suficient sa concluzionez ca Parlamentul European nu imi reprezinta interesele. Nemaivorbind de calitatea candidatilor politici respectiv „politici-independenti”.

Leave a Comment