Barroso tine cu dintii de sefia Comisiei Europene.

Viitorul presedinte al Comisiei Europene trebuie desemnat fara intarziere, a declarat miercuri actualul titular al acestui post si candidat pentru un al doilea mandat, Jose Manuel Barroso, care refuza amanarea deciziei pana la toamna, relateaza AFP, preluata de NewsIn. „Consiliul si Parlamentul European trebuie sa ia aceasta decizie, fireste in bata tratatului european, iar tratatul in vigoare acum este cel de la Nisa„, a spus el.

Deciziile luate in UE trebuie sa respecte in toate cazurile tratatul in vigoare„, a subliniat Barroso. Aplicarea stricta a Tratatului de la Nisa presupune ca liderii europeni sa-si desemneze candidatul oficial inca de la summitul din 18-19 iunie, a explicat Barroso. Sefii de state si de guverne sunt cei care trebuie sa desemneze ocupantul acestui post, inainte ca alegerea sa fie prezentata Parlamentului European.

Barroso nu vrea cu nici un chip ca decizia sa fie luata dupa eventuala intrare in vigoare a Tratatului de la Lisabona, cum sugereaza Franta si Germania, care ar prefera o simpla sustinere de principiu pentru Barroso saptamana viitoare. „Parlamentul European a fost ales in baza Tratatului de la Nisa, nu in baza altuia. Deci trebuie sa respectam tratatele in vigoare, nu putem lua o decizie in baza unui tratat care inca nu a fost aprobat, ar fi ceva antidemocratic„, a mai spus Barroso (Domnul Barroso e foarte „democrat” cand interesele sale sunt in joc!)

Nu e greu de inteles graba domnului Barroso. Pana in acest moment, el este singurul canditat pentru sefia Comisiei Europene. Barroso şi-a anunţat candidatura într-o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Jan Fischer, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia UE. Funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este cea mai importante în structura de putere a Uniunii, deoarece Comisia Europeana este cea care face legile UE.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, s-a declarat marţi convins că Jose Manuel Barroso va fi reales la conducerea Comisiei Europene, subliniind că la ora actuală este singurul candidat, relatează AFP. „Nu-mi imaginez că membrii Consiliului european, în componenţa sa actuală, s-ar putea pronunţa în afara singurului candidat”, care „pentru moment este Barroso”, a spus Kouchner.

Leave a Comment