Campanie impotriva bananelor mai mici de 14 cm!

Ca birocratia in UE a luat-o razna, nu mai e un secret pentru nimeni.  Se produc tone de reglementari, care mai de care mai aberante! Banane de minimum 14 cm lungime şi 27 mm grosime, cu excepţia celor produse în Madeira, Azore, Creta şi Laconia, care pot fi mai mici, şi ardei cu o lăţime ce nu poate fi mai mică de 40 mm la cei tronconici şi de 55 mm la ardeii plaţi. Castraveţii – musai să fie drepţi, bine dezvoltaţi, pentru a intra la categoria extra. În plus, castraveţii cultivaţi în aer liber trebuie să cântărească 180 g sau mai mult, iar cei în spaţii protejate minim 250 g! Astea sunt doar cateva din caracteristicile pe care trebuie sa le indeplineasca fructele si legumele in cauza pentru a putea fi comercializate in Romania. De ce? Fiindca asa ne cere Uniunea Europeana! Conform ziarului Gandul, Ministerul Agriculturii din Romania, impreuna cu Politia, au declansat o campanie pentru depistarea si sanctionarea celor care nu respecta aceste norme.

În ce priveşte clementinele, acestea nu vor avea mai mult de zece sâmburi, sortiment definit ca „fără sâmburi”, şi peste 10 sâmburi, la cele cu sâmburi.  Parca si vedem pe cineva care le verifica bucata cu bucata, iar cele care au 11 samburi sunt aruncate la gunoi! Citricele pot fi prezentate ca aranjate pe rânduri uniforme, sau în pachete individuale cu greutate mai mică de 5 kg fiecare. Culoarea portocalelor – al căror conţinut minim de zahăr va fi de 33-35% – trebuie să fie specifică soiului, dar se admit totuşi fructele de culoare verde deschis, numai în cazul în care aceasta nu depăşeşte o cincime din suprafaţa totală a fructului. La mere, toleranţa pentru calitate este de 5% din numărul sau greutatea fructelor care nu îndeplinesc cerinţele categoriei.

4 Comments

 1. Adrian says:

  Aceste legi nu sunt fara rost.
  Se doreste eliminarea agriculturii pe cont propriu, a micului agricultor pentru ca oamenii sa aiba sanse din ce in ce mai mici de a trai in afara „sistemului”.

 2. Sagittarius says:

  Au scos motzul de la fesurile copiilor, au avut probleme cu carnea de cal, acuma` au si cu bananele.

  E clar … eu propun alegeri anticipate pentru … europsihiatri ! … Cate un psihiatru pentru fiecare „europenist” de`asta de vine cu idei „geniale” de pe fotoliul comod al Bruxelles`ului.

 3. Asa cum agricultorii americani cumpara doar seminte de la un singur producator, Monsanto, asa si noi vom fi obligati sa facem acelasi lucru. Anumite soiuri trebuie sa dispara, si vor ramane cele ce sunt controlate genetic. Soiurile care au rezistat sute de ani vor disparea, inlocuite cu hibrizi. iar in gradina proprie nu vei mai avea voie sa cultivi nimic in curand! Doar gazon!

 4. Asa e. In Marea Britanie, de exemplu, daca vrei sa cultivi ceva in gradina, ai nevoie de aprobare speciala de la primarie. Si sa platesti si o taxa usturatoare, pe deasupra. In plus, n-ai voie sa cultivi decat anumite soiuri… Ce sa mai vorbim de a creste gaini! O sa fie tragic cand se vor impune si in Romania aceste directive ieuropene!

Leave a Comment