13 puncte critice ale Tratatului de la Lisabona.

Articol tradus si adaptat de pe: wiseupjournal.com

In cele ce urmeaza, prezenta in rezumat 13 lucruri importante legate de Tratatul de la Lisabona, care ne vor afecta pe toti.

1. Tratatul de la Lisabona va mari ponderea statelor mari din UE. Ponderea de vot a Germaniei va fi mai mult decat dubla, de la 8% la 17%. De asemenea, ponderile Marii Britaniei, Frantei si Italiei vor creste de la 8% la 12%. Tarile mici nu vor mai avea practic nici un cuvant de spus in cadrul UE.

2. Deciziile Curtii Europene de Justitie vor avea intaietate. De asemenea, Tratatul de la Lisabona va oferi UE controlul deplin asupra politicii de imigratie (Art.79 TFEU)

3. UE va putea impune noi taxe cetatenilor europeni, fara a mai fi nevoie de modificari ale tratatelor (Art.311 TFEU).

4. Va oferi UE puterea de a reglementa investitiile straine (Arts.206-7 TFEU) si Curtii de Justitie puterea de a impune armonizarea taxelor indirecte in caz ca se considera ca ar fi vorba de o „distorsionare a competitiei” (Art.113 TFEU).

5. Tarile membre nu isi vor mai putea numi comisarii europeni, ci vor putea face doar „sugestii”, ramanand la latitudinea presedintelui Comisiei Europene sa decida cine va fi comisar si cine nu!

6. Tratatul de la Lisabona va deveni practic Constitutia unui stat federal si va avea intaietate fata de Constitutiile si legile statelor membre. UE va deveni o entitate separata si superioara fata de cele 27 de state membre, va putea semna tratate internationale (Arts.1 and 47 TEU; Declaration 17 concerning Primacy ). Romania, de exemplu, devine o simpla provincie a UE.

7. Vom deveni cetateni ai UE si vom fi fortati sa ne supunem autoritatii UE, punand aceasta supunere mai presus de cea fata de autoritatile romane (Art.311 TFEU).

8. Curtea Europeana de Justitie va avea puterea de a decide care sunt „drepturile” noastre in calitate de cetateni europeni, drepturi care formeaza Cartea Europeana a drepturilor fundamentale (Art.6 TEU). Asta duce la uniformizarea standardelor si eliminarea unor legi prezente in unele state: prezumtia de nevinovatie, habeas corpus, legislatia permisiva relativ „drogurile usoare”, legi anti-avort, legi de protectie a muncii, legi privind succesiunea si casatoria etc.

9. Va fi abolit veto-ul national in numeroase domenii, incluzand: servicii publice, criminalitate, justitie, imigratie, energie, transport, turism, sport, cultura, sanatate publica, bugetul UE, politici internationale, „schimbarea climatica” etc.

10. Se va reduce puterea parlamentelor nationale de a face legi si va creste totodata influenta legislativa a Parlamentului European, desi doar Comisia Europeana va fi, ca si pana acum, singura in masura sa propuna legi in UE.

11. Tratatul va putea fi amendat, ceea ce va permite ca si mai multe puteri sa fie transferate catre UE, fara vreun nou tratat sau referendumuri. (Art.48 TEU).

12. Cei 27 prim ministri din tarile UE vor putea numi Presedintele UE pe o perioada de 5 ani, fara ca cetatenii sa aiba vreun cuvant de spus. Se va aboli presedentia semestriala a UE (Art.15.5 TEU).

13. UE se va militariza, prin cerinta statelor membre de „a-si imbunatati progresiv capacitatile militare” (Art.42.3 TEU) si de a sprijini orice alt stat al UE implicat intr-un conflict, „prin toate mijloacele cu putinta” (Art.42.7 TEU).

Reamintim ca din punct de vedere tehnic, Tratatul de la Lisabona reprezinta o colectie de amendamente la tratatele anterioare.

TEU = Treaty on European Union (Tratatul pentru o Uniune Europeana)

TFEU = Treaty on the Functioning of the European Union (Tratatul de functionare al Uniunii Europene)

6 Comments

  1. Aquarius says:

    S-o creada ei!

  2. danucky says:

    o creada n-o creada, pe 2 octombrie irlandezii vor spune probabil da, si de la 1 ianuarie tratatul poate intra in vigoare (presedintii ceh si polonez vor semna legea nationala de ratificare a tratatului oricat de eurosceptici se declara)

  3. sandu says:

    mai sunt si altele, ex. tratatul nu mai incrimineaza PEDOFILIA. in tratatele de pana acum acest lucru era mentionat.

  4. Vasile Porumbescu says:

    Doamne, ajută !
    Acum 18 ani, când un domn profesor de la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ ne vorbea despre planurile de la Bruxelle de desnaţionalizare şi de descreştinare ale statelor creştine majoritatea spuneau că diavolul nu e chiar atât de negru. Acum sunt preot şi, deşi nu mi-a fost ruşine să spun adevărul, înainte de aderarea noastră la UE eram privit ca un anacronic sau habotnic; acum, dacă nu e prea târziu, cumva, ne mai rămâne să ferim din faţa uraganului unionist (politic, economic, religios) ce se mai poate salva. Dar, curaj, pentru că Domnul nostru Iisus Hristos spune : „În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea !”

  5. robert_d says:

    Cert este ca totul, dar absolut totul face parte dintr-un plan bine elaborat de organizatiile proglobalizare. Problema e ca nu prea mai au rabdare si lucrurile se precipita. Popoarele (nu natiunile… vorba lui Tutea…) vor fi reduse la zero, iar aici se va vedea taria fiecaruia in parte. Vom fi in curand martorii unei prigoane extraordinare, cum n-a fost si nu va mai fi… Sa ne ajute Dumnezeu!

Leave a Comment