Pe masura ce se aproprie noul referendum din Irlanda in privinta Tratatului de la Lisabona, cresc amenintarile proferate de oficialii UE fata de poporul irlandez. In momentul de fata, presiunie sunt mai mult de ordin economic. „Orice client poate avea o masina de orice culoare, atata timp cat aceasta e neagra” a declarat Henry Ford cu un secol in urma. O atitudine asemanatoare are si UE prin parodia de democratie pe care o promoveaza. In octombrie, irlandezii sunt chemati din nou la vot sa se pronunte in privinta tratatului de la Lisabona pe care l-au respins anul trecut.
Pe 12 iunie 2008, 53,4% dintre irlandezii care s-au prezentat la vot au respins Tratatul de la Lisabona. Un procentaj mai ridicat decat a obtinut actualul presedinte american Barack Obama. Totusi, nimeni nu s-a gandit ca americanii sa reia votul! Sigur, liderii irlandezi si oficialii UE au prezentat cateva modificari cosmetice care sa-i „linisteasca” pe irlandezi in probleme legate de neutralitatea tarii si de avort, de exemplu. Insa, in realitate, modificarile au fost minore, astfel ca nu va fi necesara o re-ratificare a tratatului de la Lisabona in tarile care l-au acceptat deja.
Deci, in timp ce UE face concesii aparente Irlandei, Tratatul de la Lisabona isi pastreaza continutul antidemocratic, oferind puteri tot mai mari UE si functionarilor nealesi ai acesteia. In ochii UE si ai elitelor politice din tarile membre, popoarele sunt doar niste obstacole care trebuie ocolite. Dupa cum a scris un anume James Downey in ziarul „Irish Independent”, toti cei care au facut campanie impotriva tratatului de la Lisabona ar fi trebuit bagati la zdup! Un oficial european si-au exprimat iritarea, prin cuvintele „Ticalosi nerecunoscatori! Dupa cati bani le-am dat!„, referindu-se la irlandezii care au votat impotrva tratatului.
Asemenea sentimente persista. Scriitorul irlandez Seamus Heaney, si-a exprimat pozitia pro-tratat astfel: „Exista multe motive pentru a ratifica Tratatul de la Lisabona, motive politice dar si care tin de bunastarea noastra economica. Doar prin adoptarea tratatului, irlandezii vor mai primi bani de la UE!„. Prim ministrul irlandez Brian Cowen a subliniat ca „Irlanda n-ar putea supravietui crizei economice„, daca irlandezii n-ar vota in favoarea tratatului de la Lisabona!
Lucrurile sunt spuse foarte clar de catre elita „pro-europeana” irlandeza si de oficialii de la Bruxelles: Sau votati tratatul de la Lisabona, sau votati echivalentul politic si economic al Iadului! Pentru oficialii ‘ieuropeni’, popoarele reprezinta doar niste mase de manevra care trebuie conduse in stil mafiot, fie cu zaharelul, fie cu biciul – atunci cand nu se comporta „responsabil”.
Articolul integral il puteti citi aici: http://www.wiseupjournal.com/?p=997
Da, votarea tratatului de la Lisabona e un moment cheie pentru cele 27 state ale U.E.
Ca irlandezii nu l-au votat, are in opinia mea, nenumarate cauze:
– pe primul loc situez influenta anti U.E,din afara Europei;
– apoi gradul de perceptie si cultura a cetatenilor irlandezi;
– nu in ultimul rand proasta organizare a referendumului de catre autoritatile statului.
Nu-i de neglijat nici slaba popularizare a Tratatului din 19-21 oct. 2007.
Ce-i de facut?
Sa militeze toate cele 27 state ale UE pentru o Eoropa unita. Asa vom fi puternici. Dar nu numai d.p.v. politic ci si economic, cultural, democratic.
V. Nistor.
Pentru ca U.E. sa functioneze, nu sunt suficiente masurile luate la adoptarea Tratatului din 19-21 oct. 2007 si acordul tuturor statelor. Este absolut necesara, dar si vitala imbunatatirea activitatii institutiilor U.E. si a functionarilor acestora. Se pare ca acesti functionari, nu sunt cei mai potriviti, fiecare sau cei mai multi dintre acestia au fost alesi sau numiti pe criterii politice sau influenta, nu si pe criterii de competenta, experienta si capacitate.(Vezi parlamentara ,,Base…” din Romania..)
V.Nistor