UE cere înapoi agricultorilor francezi 500 de milioane euro.

Sursa: Gandul.info

În plină criză economică, Comisia europeană a solicitat producătorilor francezi de fructe şi legume să dea înapoi subvenţii europene în valoare de 500 de milioane de dolari. Banii au fost încasaţi de agricultori în urmă cu mai bine de 10 ani (în perioada 1992-2002). Fondurile ar fi fost acordate, susţin experţii europeni, cu încălcarea normelor europene privind Concurenţa, de vreme ce au fost date ca ajutoare publice, relatează Le Figaro.

Franţa ar fi sistematizat subvenţii care se acordă în cazuri excepţionale, precum un anotimp extrem de secetos sau intemperii care distrug recoltele. În schimb, Parisul a transformat, cu bună ştiinţă, aceste subvenţii excepţionale în surse continue de finanţare şi investiţii.

Autorităţile franceze nu par a avea probleme cu verdictul Bruxelles-ului. Mai mult, noul ministru francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, insistă că agricultorii vor fi nevoiţi să dea aceşti bani înapoi, în viitorul apropiat urmând a fi înfiinţată o comisie pentru recuperarea fondurilor (deşi unii dintre ei au falimentat, unii au decedat sau sunt în incapacitate de plată). „Nu voi expune Franţa unei condamnări care ar obliga-o să restituie o sumă mai consistentă peste cinci sau zece ani”, a declarat Le Maire, într-un interviu pentru cotidianul Le Parisien. Deja însă, nota de plată se ridică la 338 de milioane de euro, la care se adaugă penalizări de 150 de milioane de euro. Michel Barnier, predecesorul actualului ministru al Agriculturii, a încercat la începutul lui aprilie, să conteste la Curtea de justiţie europeană, nu faptul că se impută Franţei aceste greşeli, ci suma pe care ar datora-o.

Producătorii – furioşi

Producătorii de fructe şi legume nu vor plăti nimic”, spune François Lafitte, preşedinte al Federaţiei asociaţiei producătorilor. În primul rând, pentru că sumele imputate de Bruxelles nu sunt fondate şi apoi pentru că ar însemna ruinarea acestei profesii, a explicat Lafitte.

Este a doua oară în decursul unei săptămâni că CE cere fonduri agricole înapoi de la statele membre. Pe 30 iulie, CE a solicitat rambursarea a 71,5 milioane de euro oferite sub formă de subvenţii unui număr de peste 80 de firme agroalimentare bulgare suspectate de fraude.

Mafia fondurilor agricole

Cei mai mari beneficiari ai fondurilor agricole (fondurile alocate prin intermediul Politicii Agricole Comune, ce înseamnă 40% din bugetul total al UE, statele care primesc cei mai mulţi bani fiind Franţa şi Marea Britanie) nu sunt nicidecum micii fermieri, ci instituţii şi companii mari care nu au nevoie de fonduri UE pentru a supravieţui, se arăta într-un raport din luna mai al UE.

În Franţa, niciun agricultor nu face parte din primii 24 cei mai mari beneficiari (peste 500.000 de euro), în timp ce în Marea Britanie cei care iau cei mai mulţi bani sunt marii proprietari de terenuri, primul dintre ei fiind chiar…Casa Regală. Un alt mare beneficiar al fondurilor PAC este multinaţionale Nestlé.

Şi alte state europene au fraudat bugetul UE pentru Agricultură – Grecia, de pildă, a tolerat pomicultorii care au solicitat bani europeni pentru livezi de măslini inexistente, dar şi crescători de capre care au luat bani pentru animale care nu le aparţin, a arătat raportul din 2005 al Curţii Europene de Audit.

One Comment

  1. La noi inca nici nu s-au dat banii agricultorilor…

Leave a Comment