Sursa: http://www.wiseupjournal.com/?p=1097
In aprilie 2008, Curtea Europeana de Justitie a dat un verdict in asa-zisul „caz Rüffert„. Cazul privea un proces intre landul german Saxonia inferioara si o firma de constructii Objekt und Bauregie. Conform legilor din landul german, companiile si subcontractorii sunt obligati sa-si plateasca angajatii conform salariilor fixate prin contractele colective de munca.
Numai ca aceasta lege locala a fost incalcata de un subcontractor polonez PKZ, care si-a platit cei 53 de angajati cu doar 46,57% din salariul minim fixat! Curtea de Justitie Europeana a considerat insa ca, potrivit normelor UE privind liberul schimb de servicii, autoritatile statele nu pot cere ca muncitorii straini sa fie platiti conform legilor locale!
Acest fapt arata ca UE cauzeaza probleme grave pentru drepturile muncitorilor si respinge principiul egalitatii in drepturi ale acestora. Decizia Curtii Europene de Justitie din decembrie 2007 cand a admis ca o companie (Laval) poate interzice dreptul la greva a fost un semnal de alarma pentru sindicalistii din intreaga Europa, insa decizia din 2008 este o adevarata declaratie de razboi impotriva drepturilor sindicale castigate cu greu de-a lungul timpului.
Sa nu uitam ca, potrivit Tratatului de la Lisabona, deciziile Curtii Europene de Justitie si normele europene in general vor avea intaietate in fata legilor din tarile membre.
Comentarii recente