Fermierii europeni se pregatesc de greva laptelui!

Producatorii francezi de lapte fac apel la fermierii europeni sa intre in greva incepand de ieri, pentru a protesta fata de prabusirea pretului laptelui si dereglarea pietei, dupa un an de criza in domeniu, ca urmare a deciziilor Comisiei Europene (CE), transmite Reuters. „Fac apel la toti producatorii francezi si europeni sa suspende livrarile de lapte din aceasta seara (ieri – n.r.)”, a declarat Pascal Massol, presedintele Asociatuiei Producatorilor Independenti de Lapte si membru al Federatiei Producatorilor Europeni de Lapte (EMB). Nemultumirea fermierilor este legata in primul rand de pretul foarte mic pe care il ofera companiile care colecteaza laptele.

La reuniunea de la Paris a producatorilor de lapte au participat mai multe organizatii membre ale EMB. Federatia europeana reuneste 100.000 fermieri din 14 tari europene. Producatorii din mai multe state, inclusiv Germania si Olanda, au precizat ca sustin demersurile fermierilor francezi, intrucat se afla in imposibilitatea declansarii unei greve, in urma decizilor autoritatilor de reglementare nationale.

„Suntem solidari cu francezii”, a declarat pentru AFP, presedintele EMB, Romual Schaber, care ocupa si functia de sef al confederatiei producatorilor germani de lapte. Apelul la protest survine dupa esecul unor negocieri cu executivul european la inceputul saptamanii. Fermierii au recurs la proteste, mai ales in Franta, Germania si la Bruxelles, unde se afla sediul Comisiei Europene, dupa decizia autoritatilor comunitare de eliminare a cotelor la productia de lapte incepand cu 2015. Federatia EMB include organziatii din Franta, Germania, Olanda, Belgia, Danemarca, Irlanda, Italia, Luxemburg, Croatia, Austria, Elvetia, Spania, Suedia si Marea Britanie. (B.Z.I.)

Leave a Comment