Barroso, reales, la al … congres!

Portughezul Jose Manuel Barroso, sprijinit de Partidul Popular European, a fost reales pentru încă cinci ani la conducerea executivului european, cu 382 de voturi din 718. Noul mandat va începe pe 1 ianuarie 2010. Nu a existat nici un contracandidat.

Candidatura portughezului Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat de preşedinte ale Comisiei Europene a fost aprobată de Parlamentul European, cu 382 de voturi din totalul de 718 exprimate. Numărul total al europarlamentarilor este de 736. S-au înregistrat 219 voturi negative şi 117 abţineri. Grupul socialiştilor şi democraţilor a anunţat că nu va susţine candidatura portughezului, la fel şi alte partide de stânga neafiliate acestui grup. Candidatura lui Barroso a fost propusă de şefii de stat şi de guvern din statele membre UE (Consiliul European), iar europarlamentarilor le-a revenit sarcina de a accepta sau de a refuza propunerea.

Este o onoare că mi-aţi acordat încrederea dumneavoastră. Înseamnă că Parlamentul European a acceptat programul meu ambiţios”, a declarat Barroso în plenul Parlamentului, după care a ţinut să mulţumească grupurilor politice care i-au susţinut candidatura. “Doresc să cooperez cu grupurile politice care au acceptat acest program. Mulţumesc şi Partidului Popular European, care şi-a asumat public riscul de a adera la programul expus de mine. Îmi doresc o Europă unită şi sper la un consens care să întărească proiectul meu”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Barroso a ţinut apoi să reasigure că va acorda importanţă europarlamentarilor, al căror rol poate fi extins în cazul adoptării Tratatului de la Lisabona, supus unui nou referendum în Irlanda. “Sunt ferm hotărât să conlucrez cu Parlamentul European pentru a avea o democraţie europeană în adevăratul sens al cuvântului. Voi face o Europă a libertăţilor şi a solidarităţii”, a spus Barroso.

De pe blogul lui Octavian Racu.

Un inveterat activist comunist a fost reales în funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene. Nu este o aiureală, ci o afirmaţie întru totul corectă logic. José Manuel Durão Barroso este un convins comunist, membru Partidului Social-Democrat, un partid de stânga care datorită unor jocuri de culise a ajuns să fie membru al clubului partidelor europene de dreapta: PPE, care are cea mai mare fracţiune (dar nu majoritară) în Parlamentul European.

Barroso îşi începe activitatea în 1974, în timpul „Revoluţiei Garoafelor”, când în devine unul din liderii mişcării maoiste „Federação dos Estudantes Marxistas-Leninistas” (Mişcarea Studenţilor Marxişti-Leninişti) – organizaţie patronată de Mişcarea de Reorganizare a Partidului Proletariatului – redenumită mai târziu în Partidul Comunist Portughez/Mişcarea Revoluţionară a Proletariatului Portughez. În 1980 Barosso aderă la Partidul Popular Democrat, care este transformat ulterior în Partid Social Democrat. În iunie 2004, Barroso devine preşedinte al Comisiei Europene.

Mai jos găsiţi un video cu Barroso în cadrul unui congres al Stundeţilor Marxişti-Leninişti:

Leave a Comment