Referendumul din Irlanda si parodia democratiei in UE

Ieri a avut loc al doilea referendum irlandez in privinta Tratatului de la Lisabona, dupa ce anul trecut, acesta fusese respins de cetatenii irlandezi. Irlanda a fost, dealtfel, singura tara din cele 27 de tari membre ale UE care a organizat un referendum in privinta Tratatului de la Lisabona sau, mai pe romaneste, in privinta Constitutiei UE cu o alta palarie. Fiindca aceasta este realitatea: prin intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeana devine in mod oficial un stat federal, un imperiu ca sa-l citat pe presedintele Comisiei Europene, iar tarile membre sunt reduse la statului de provincii, urmand a fi impartite in regiuni.

De data aceasta, cetatenii irlandezi au acceptat Tratatul de la Lisabona, votand in favoarea lui in proportie de 67,13%, conform rezultatelor finale oficiale ale referendumului. Ce a determinat schimbarea fata de anul trecut? Poate garantiile de forma acordatei Irlandei in privinta anumitor subiecte sensibile pentru irlandezi, cum ar fi neutralitatea armata si interzicerea avorturilor. Poate teama generata de criza economica. Poate ca irlandezii au fost orbiti de propaganda oficiala, conform careia li s-a spus ca n-ar fi „fair play” ca o tarisoara de 4 milioane si ceva de locuitori sa stea in „calea fericirii” altor catorva sute de milioane; fericire pe care, in mod negresit, le-o va aduce noul tratat european. E greu de dat un raspuns.

In orice caz, nu e prima data cand un referendum este reluat in Irlanda, din cauza ca oamenii simpli nu au votat „cum trebuie”. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul Tratatului de la Nisa, care a fost initial respins in 2001 de irlandezi, dar acceptat in 2002. „Schema” este foarte simpla: se organizeaza referendumuri pana cand poporul voteaza cum doresc politicienii, dupa care se pune stop. Acest lucru este tipic pentru „democratia” made in UE.

As vrea sa subliniez un aspect, pe care, dealtfel, il cunoastem si noi foarte bine in Romania: divortul total dintre „clasa politica” si cetatenii de rand. In Irlanda, de exemplu, aproape toate partidele parlamentare, cu exceptia micului partid nationalist Shinn Fein s-au declarat in favoarea Tratatului de la Lisabona. Acelasi lucru e valabil si in tari ca Franta, Olanda si Marea Britanie, unde majoritatea populatiei este impotriva Tratatului de la Lisabona.

In Romania, fireste, chestiunea e practic necunoscuta publicului larg. Putini romani au auzit de acest tratat si, in general, au oarece habar despre ceea ce inseamna UE. Multi isi inchipuie ca UE e un fel de „mama a ranitilor” care ne da bani ca sa nu murim de foame. In realitate, din punct de vedere economic si politic suntem total subjugati de catre aceasta structura. Peste 80% din legislatia romaneasca ne este dictata de la Bruxelles. Poate o si mai mare parte din economie este in mana unor companii europene. Suntem o simpla colonie.

Un efect sigur al Tratatului de la Lisabona, despre care foarte putini au habar, este cel al reorganizarii administrative a tarii sub forma regiunilor. Romania urmeaza sa fie impartita administrativ in 9-12 regiuni, una dintre aceasta, fiind, desigur, Tinutul Secuiesc! In timp, unele regiuni for fi reunite cu regiuni din tarile vecine, in ideea de a distruge identitatile nationale. Regiunile vor avea parlamente proprii si vor fi finantate direct de catre UE. Statele nationale vor fi practic surpate din interior!

Tratatul de la Lisabona este practic ca si adoptat. Doar in Cehia si Polonia, in care la putere sunt presedinti conservatori si, as putea sa adaug, patrioti, acest tratat nu a fost inca ratificat. Presedintele polonez Lech Kaczynski a declarat insa ca va ratifica Tratatul de la Lisabona daca Irlanda aproba textul la referendum. Prin urmare, singurul obstacol ramas in calea adoptarii Tratatului de la Lisabona a ramas presedintele Cehiei, Vaclav Klaus.

8 Comments

  1. Dan says:

    Ce imbecili! Isi merita soarta acesti idioti, de ce in mama lor nu au putut vota NU si de o mie de ori daca-i chema la vot? Inseamna ca irlandezii nu au nimic impotriva UE in mod real, ceea ce au facut data trecuta a fost de spectacol sa arate ca ei sunt mai cu mot.
    Imbecilii. Imi aminteste ca daca intalnesc vreun irlandez sa-l scuip in fata si sa-mi bat joc de el. Nu se gandesc decat la ei. Bah, nici nu merita pomeniti.

  2. Eu n-am mai amintit in articol, dar nu e imposibil ca de fapt cifrele sa fi fost masluite. Sa ne amintim de parodia de referendum din 2003 din Romania. Nu cred ca in Irlanda e mult mai multa democratie decat la noi…

  3. Dan says:

    Hmm… Totusi de masluit hai sa zicem ca poti maslui 5%-10%, care e mult intr-adevar in acest context, dar nu ai cum sa masluiesti 40%-50%. Sunt si printre politicienii aia asa cativa care chiar daca nu prea morali si cam supusi sistemului ar sesiza acest lucru din simpla indignare, sau pt. ca ei chiar credeau in democratia europeana. O reactie tot ar fi aparut din partea macar unuia dintre cei care supervizau voturile.
    Cand se voteaza la noi de pilda, comisia care aduna voturile din cate am vazut e formata din cetateni diversi cu spirit civic (pe cativa ii mai cunosteam cand mergeam sa votez mai demult, chiar foste educatoare de-ale mele ce nu sunt preocupate de politica, etc) care ma-ndoiesc ca le-ar maslui… Iar daca odata ajunse la centru se petrece masluirea da rau de banuit intrucat cei din regiunile de unde s-a votat vor concluziona ca de fapt rezultatele lor adunate la un loc nu corespund deloc cu varianta oficiala.

  4. ciprian1 says:

    ”Nimeni sau prea puţini au înţeles că Uniunea nu este Europa şi că Europa nu este Uniunea. Uniunea este o impostoare şi uzurpă numele de Europa, fără însă a-şi invoca şi rădăcinile culturale şi creştine ale acesteia. Dar, pentru masele în paltoane roase de molii, Uniunea era Europa şi era Raiul pe pământ”

    http://www.odaiadesus.ro/romania.html

  5. Waszlaw says:

    poate, poate doar, esi incult

  6. Sav says:

    Nu irlandezii, ci mai degraba restul natiilor ar fi de condamnat, pentru ca nu s-au deranjat sa organizeze nici macar un referendum pe o chestiune atat de esentiala cum este suveranitatea statelor nationale – libertatea oamenilor, practic.

    Iar societatile civile si presa, care chipurile supravegheaza democratia, stau si dorm in papuci. Frumos!

  7. Majoritatea politicienilor din tarile UE sunt obedienti acestei structuri, fiindca le aduce numeroase avantaje. Dupa cum bine a prevazut Alvin Toffler inca din anii ’70 in cartea sa „Al treilea val”, UE a devenit un imperiu birocratic in care un aparat birocratic aflat in crestere, controleaza tot mai multi bani si putere.

  8. Danielle says:

    #Peste 80% din legislatia romaneasca ne este dictata de la Bruxelles. Poate o si mai mare parte din economie este in mana unor companii europene. Suntem o simpla colonie.# ma faci sa rad sincer….ce tip de politica externa ar trebuii sa adopte Romania, sau cumva cel care a scris articolul are impresia ca Romania este intr-adevar ceva pe harta Europei. Istoria celor 50 de ani ne demonstreaza cu varf si indesat faptul ca Romania nu a fost altceva decat un PION pe harta geopolitica. Ne-au mutat de colo colo si continua sa o faca DECI…e normal ca in schimbul permisiunii spre o viata civilizata si aici ma refer la cei ce aleg sa emigreze sa ne fie impuse si anuminte conditii. Ca aceste conditii sunt foarte dure, sau ca 80% din legislatie ne este dictata….stati linistiti din totdeauna nu am fost altceva decat un popor de scribi in care MIMETISMUL a predominat si asta se poate vedea cu usurinta la cu o simpla privire la starea de fapt a lucrurilor.Nu e de vina U.E., de vina sunt cei ce au negociat conditiile de aderare si acquisul comunitar, dar cand disperarea de a intra cat mai repede in manualul de istorie este mare, sau poate pur si simplu FRICA colectiva de a nu ramane ultima spita la caruta devine OBSEDANTA e normal ca accepti orice! Asta este inca o dovada ca Romania nu are o politica externa calibrata pe interesul national si spre binele natiei.
    In alta ordine de idei sa nu uitam faptul ca integrarea UE a adus la pachet unele avantaje, dar de care nu am putut beneficia tot datorita SECRETOMANIEI si DORINTEI DE INAVUTIRE a celor aflati la conducere. Cat la % din populatia Romaniei, fie ea si cu studii superiore are habar de ceea ce inseamna ALCATUIREA UNUI PROIECT DE OBTINERE DE FONDURI IN ORICE DOMENIU?! Parerea mea este ca nici U.E nu e „cheie de biserica” sau „icoana de pus pe perete” da nici noi nu ne dam silinta prin IGNORANTA de care poporul roman a dat dovada de secole!
    CU STIMA,
    un absolvent de stiinte politice, care in curand va cauta sa plece spre alte meleaguri avand convingerea ca Romania este cu cel putin 50 de ani in urma la absolut orice fata de vestul Europei

Leave a Comment