Parlamentul European discuta posibilitatea taierii accesului la internet al celor care descarca muzica si filme de pe internet prin programe de tip file-sharing (torente, dc++ etc). Aceasta activitate este considerata „piraterie”. Noutatea e ca, daca propunerea PE va fi votata, autoritatile din tarile membre nu vor mai avea nevoie de ordin judecatoresc pentru a bloca conexiunea la internet a oricarui utilizator! Propunerea are la baza legea celor „trei lovituri” care a fost deja adoptata in Franta. O varianta asemanatoare va intra in vigoare in curand si in Marea Britanie.
Cu alte cuvinte, autoritatile europene considera ca nu mai e nevoie de o decizie judecatoreasca pentru ca un om sa fie condamnat, fie ca e vinovat sau nu! UE desfiinteaza asadar statul de drept! Inca o mostra, daca mai era nevoie, de democratie made in UE.
Stati usurel ca nu pricep… De exemplu, daca intru pe site-ul torrentleech ca sa downloadez de-acolo un film/joc/etc. sau pe Pyratebay, nu mai am acces la net? Daca asta e cazul, cum se asteapta aia din UE sa vizionez de pilda noile aparitii ale unui serial s.a.m.d. caci in tara asta de nimic TV-ul e gunoi (dau filme invechite si de mult trecute, la fel si episoade din seriale noi care insa acum au ajuns pe la sfarsit in timp ce la noi ruleaza primele serii)? Sau cum sa downloadez un joc, un program de care am nevoie pt. PC? Ei chiar se asteapta sa platesc 50$ pt. a obtine un asemenea produs legal din moment ce la noi salariul minim abia atinge 200$ iar o alocatie de copil american e de 100$? La noi alocatia fiind nici 10$. Cu alte cuvinte un pusti american isi poate lua fara probleme 2 jocuri de calitate legal din alocatia sa, originale, iar un roman abia daca are servici isi poate permite asta, caci copii romani nici nu se pune problema sa-si permita din venitul lor.
Observati ironia, nu? Ceea ce la straini e accesibil financiar unui copil de 8 ani, la noi e accesibil financiar unui angajat platit cu salariul minim.
Sunt de-acord sa se protejeze mai bine drepturile de autor ca totusi oamenii aia au depus un efort si nu merge asa ca toti sa le pirateze munca si ei sa se aleaga cu buza umflata… dar mi se pare ca se exagereaza, netinandu-se cont de diferenta dintre diversele tari d.p.d.v. economic. Numai preturi europene la programe de calculator, jocuri, etc. ne mai lipsea. Adica tocmai divertismentul si relaxarea pt. care oamenii lasau UE in plata ei, in ciuda masurilor sale impotriva omului de rand, tocmai asta interzice UE.
Cel putin daca am inteles bine ce se zice in articol…
Mie mi se pare clar ca se incearca o mare dezinformare.Nu se protejeaza nici un drept de autor,acesta e un pretext.Dupa revolutia de pe internet din Rep.Moldova toata lumea e mai speriata,mult mai speriata.
Cei cu drepturile de autor n-au decat sa-si protejeze marfa. Daca nu sunt in stare, asta nu este problema mea.Sa angajeze oameni care sunt in stare. Internetul a fost si este un mijloc de comunicare liber. Si cum ramane cu dreptul la intimitate? Isi inchipuie ca o sa poata superviza absolut tot ce facem noi pe net?
Mi se pare normal ca drepturile de autor sa fie protejate, insa este absurd sa ne fie taiat internetul si mai ales sa fim supravegheati virtual. In cazul acesta libertatile ne sunt incalcate flagrant. Normal ar fi ca persoanele care sunt prinse comercializand aceste produse sa fie sanctionate, nu si majoritatea utilizatorilor de internet care descarca filme/jocuri/muzica/programe doar pentru uz propriu, in conditiile in care aceste programe sunt mult prea scumpe pentru ca toti sa ni leputem permite.