UE acuzata de sovietism

Vaira Vike – Freiberga, fostul presedinte al Letoniei, care anterior si-a anuntat si ea candidatura la functia de presedinte al Consiliului European, a acuzat Uniunea Europeana (UE) de faptul ca, in privinta alegerii acestuia, actioneaza precum fosta Uniune Sovietica.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, al carui nume era vehiculat pentru postul de Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, a anuntat ca nu mai este interesat de acest post, informeaza BBC.

Freiberga a declarat ca in ceea ce priveste desemnarea candidatilor pentru doua din cele mai importante functii in UE, dar si a alegerii acestora, Uniunea actioneaza “in spatele usilor inchise”, la fel ca fosta Uniune Sovietica. Potrivit publicatiei EUobserver, ea a mai adaugat ca UE trebuie sa renunte la acest “stil de tip sovietic”, prin care sfideaza practic opinia publica.

Pozitia fostului presedinte al Letoniei este sustinuta si de actualul presedinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, care a declarat ca nominalizarea candidatilor pentru postul de presedinte al Consiliului este un proces mult prea secretizat. Mai mult, acesta si-a anuntat in mod oficial candidatura atat pentru postul de presedinte al Consiliului European, cat si pentru cea de Inalt Reprezentant al UE.

La ora actuala, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara detine presedintia UE, duce o serie de negocieri cu liderii statelor membre in vederea gasirii unui consens asupra candidatilor, dar discutiile de pana acum nu lasa sa se intrevada care vor fi titularii celor doua posturi. Decizia cu privire la cele doua pozitii, dar si pentru functia de secretar general al Consiliului, functie detinuta in prezent de Javier Solana, se va lua cu ocazia summitului extraordinar al UE, ce va avea loc pe 19 noiembrie. Conform declaratiei lui Reinfeldt, intentia presedintiei suedeze este ca, la reuniunea de saptamana viitoare, sa prezinte cate un candidat pentru fiecare post. Referitor la acuzele aduse de Vaira Vike – Freiberga, Reinfeldt a explicat ca acest mister referitor la numele candidatilor se datoreaza in principal faptului ca ei nu doresc sa-si anunte in mod oficial candidatura, pentru a nu-si periclita postul pe care il ocupa in propria tara. Sursa: Ioan TUDOR – Ziua

Leave a Comment