Explozie a imigratiei in UE!

Pe ansamblu, la nivelul Uniunii Europene, ritmul de creştere a imigraţiei a fost de 3 ori mai mare decît dezvoltarea firească a populaţiei, evoluţie care arată, potrivit Eurostat, că, într-o oarecare măsură, Bătrînul Continent îşi datorează dinamismul său imigranţilor.

Schimbările în rîndul populaţiei străine depind de o serie de factori. Pe de o parte, numărul de naşteri şi decese şi nivelul de imigraţie joacă un rol important. Pe de altă parte, există o schimbare continuă a numărului de străini şi de autohtoni, care ţine de dobîndirea cetăţeniei„, se arată într-un studiu Eurostat. Între 2001 şi 2007, aproape 4,8 milioane de străini au primit cetăţenie în state membre ale UE şi acest lucru are o influenţă mare asupra numărului de cetăţeni străini care locuiesc de mult timp, sau s-au născut pe teritoriul comunitar.

De exemplu, în 2008, în Germania, numărul de persoane, cetăţeni ai unui stat din afara UE, era mai mic faţă de 2001, în principal din cauza numărului mare de cetăţenii germane acordate. La începutul anului 2008, trăiau cu cca. 168.000 mai puţini turci în Germania, în comparaţie cu 2001, însă, în aceeaşi perioadă, 260.000 de cetăţeni turci au primit cetăţenie germană.

Procentul străinilor care locuiesc în UE – 27 a crescut între 2001 şi 2008 cu 9,2 milioane, adică de la 4,5% la 6,2% din totalul populaţiei„, se arată în studiu. Ţările cu cea mai mare creştere de acest gen au fost Irlanda (de la 3,9% la 12,6%), Spania (de la 2,9% la 11,6%) şi Cipru (de la 8,8% la 15,9%), state în care majoritatea străinilor proveneau din UE. Se aşteaptă ca studiul Eurostat să nască discuţii la nivelul Uniunii Europene, deoarece numărul străinilor care locuiesc în cele 27 de state membre creşte continuu. Concret, după cum se arată în studiu, dintr-un total de 497.431.000 de locuitori la 1 ianuarie 2008, 30,8 milioane erau cetăţeni străini, din care 11,3 milioane erau cetăţeni UE. Restul de 19,5 milioane erau cetăţeni ai unor ţări din afara UE, din care 6 milioane proveneau din alte ţări europene, 4,7 milioane din Africa, 3,7 milioane din Asia şi 3,2 milioane de pe continentul american. În total, cetăţenii străini reprezentau 6,2% din populaţia totală. Procentul străinilor prezenţi în ţările UE variază de la 0,1% în România – ţară cu export masiv de forţă de muncă – la 43% în Luxemburg. În cifre absolute, ţările care concentrează cei mai mulţi imigranţi sînt Germania (7,3 milioane), Spania (5,3 milioane), Marea Britanie (4 milioane) şi Italia (3,4 milioane). În aceste state locuiesc75% din numărul total de străini în UE.

Referitor la procentele de străini pe teritoriul comunitar, cel mai mare procent de cetăţeni străini se înregistrează în Luxemburg (43% din totalul populaţiei), Letonia (18%), Estonia (17%), Cipru (16%), Irlanda (13%), Spania (12%) şi Austria (10%). La polul opus, procentul de imigranţi este mai mic de 1% în România, Polonia, Bulgaria şi Slovacia. Aproximativ 37% dintre cetăţenii străini care locuiesc în UE provin din state membre ale Uniunii. Cele mai mari grupuri naţionale din această categorie sînt români (1,7 milioane sau 15% din categoria respectivă), italieni (1,3 milioane sau 11%) şi polonezi (1,2 milioane sau 11% din total). În ceea ce priveşte ţările din afara UE, pe primele locuri se află turcii (2,4 milioane sau 12%), marocanii (1,7 milioane sau 9%) şi albanezii (1 milion sau 5%). Cele mai mari zece grupuri naţionale de cetăţeni comunitari sau necomunitari care locuiesc în UE sînt turcii (7,9%), marocanii (5,6%), românii (5,4%), italienii (4,1%), polonezii (3,9%), albanezii (3,3%), portughezii (3,1%), britanicii (3%), germanii (2,5%) şi chinezii (2%).

In ciuda acestor date cat se poate de alarmante, unii oficiali ai ONU sunt si mai radicali decat birocratii de la Bruxelles in promovarea politicii de imigratie in UE. Statele europene joacă pe cartea traficanţilor de carne vie prin întărirea politicilor de imigraţie, într-o perioadă când economiile lor sunt din ce în ce mai dependente de forţa de muncă a imigranţilor şi când factori precum schimbarea climatică îi forţează pe cei ce doresc să vină, crede comisarul ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres.

Aflat la Paris pentru o dezbatere despre efectele încălzirii globale privind migraţia, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu sondajele de opinie ce arată o intoleranţă crescândă faţă de străini şi a avertizat că şomajul în creştere va amplifica probabil ostilitatea. El a cerut oficialilor europeni să oprească ceea ce a calificat a fi declaraţii înşelătoare la adresa votanţilor. “Politicienii nu au curajul să spună oamenilor că avem nevoie de mai mulţi imigranţi,” arăta Guterres, care sublinia că “dacă ai o populaţie bătrână, căreia îi lipseşte dinamismul, este uşor să te joci cu teama.

Contrabandiştii răspund la o nevoie. De aceea este atât de greu de luptat cu ei. Dacă piaţa cere mai mulţi oameni, ei vor veni. Dacă închizi uşa, se vor căţăra pe fereastră”, arăta oficialul ONU. (nota Eurosceptic: in realitate, autoritatile inchid ochii la traficul ilegal de persoane). Pe măsură ce opinia publică şi-a consolidat poziţiile, la fel s-a întâmplat şi cu legislaţia. Conform unui pact UE de anul trecut, guvernele au promis că vor deporta imigranţii ilegali de pe teritoriul european şi vor întări controlul la graniţă. În plus, s-a căzut de acord pentru penalizarea angajatorilor care muncesc cu angajaţi fără acte.

Pe de altă parte, grupurile de imigranţi şi lobbyul unor corporaţii demonstrează că multe sectoare printre care construcţiile sau turismul nu ar putea opera fără imigranţi. Guterres arăta că este nevoie de oportunităţi pentru migraţia legală. “Într-o perioadă în care din ce în ce mai mulţi oameni sunt forţaţi să se mute, este din ce în ce mai greu pentru oameni să se mute. Este una din contradicţiile vremurilor noastre.” Oricum oficialul sublinia că migrarea în masă este o realitate pe care guvernele trebuie să o confrunte. Conchizand, intr-o nota fatalista, Gutteres a mai spus: “Societăţile noastre vor deveni multietnice, multireligioase şi multiculturale, indiferent dacă ne place sau nu”.

Leave a Comment