La cererea UDMR si a UE, noul guvernul Boc pregateste regionalizarea Romaniei!

Putini romani sunt constienti de faptul ca, prin aderarea Romaniei la UE, politicienii romani au acceptat reimpartirea administrativa a tarii, din judete in „euroregiuni”, care vor avea autonomie sporita si organe de conducere regionale (inclusiv parlamente regionale) care vor privi fonduri direct de la Bruxelles, subordonandu-se astfel intereselor UE.

Împărţirea teritorială poate fi făcută pe schema „agenţiilor de dezvoltare regională” sau pe provincii istorice. Spre exemplu, prin unirea celor trei judeţe Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură unitate administrativă se va deschide calea spre conturarea şi recunoaşterea juridică a entităţii autonome: Ţinutul Secuiesc. Dealtfel, recunoasterea administrativa a asa-zisului Tinut Secuiesc a reprezentat una dintre conditiile puse de catre UDMR pentru a intra la guvernare alaturi de partidul prezidential PDL.

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izask Balasz a declarat sambata, la Targu Mures, ca spera sa faca pasi inainte pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc in perioada in care Ungaria va detine presedintia Uniunii Europene. ”Ne pregatim si noi pentru viitoarele schimbari in politica europeana, in politica din Ungaria si, bineinteles, ca ne pregatim si pentru schimbarile care vor avea loc si la noi, in Romania. Ne asteptam in primul rand ca in cursul presedintiei UE care urmeaza sa fie indeplinita de Belgia, Spania si Ungaria, politica si responsabilitatea pentru comunitatile maghiare in afara Ungariei, in general pentru comunitatile minoritare din Europa, sa capete un accent mai mare. La ora actuala din program lipseste acest subiect”, a declarat Izsak Balasz.

4 Comments

  1. csaga says:

    Sunt un cetatean cu simt european, totodata maghiar. Regionizarea Romaniei e mult mai bun, administrativ decat cu judetele.

  2. Irina says:

    „politicienii romani au acceptat reimpartirea administrativa a tarii, din judete in “euroregiuni”, care vor avea autonomie sporita si organe de conducere regionale” – imi puteti spune va rog sursa informatiei? Nu incerc sa contest ce spuneti aici, sunt doar curioasa.

  3. Cateva articole despre regionalizarea romaniei… puteti gasi multe altele cu o cautare pe „google”. E de urmarit de asemenea si situatia din alte tari, unde regionalizarea a facut pasi mult mai importanti (de exemplu Italia, Marea Britanie, Spania, Belgia ca sa nu vorbim de state deja federale ca Germania, Austria).

    http://ec.europa.eu/regional_policy/atlas2007/romania/index_en.htm

    http://www.euractiv.com/en/enlargement/chabert-eu-support-romania-regional-policy/article-111426

    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-06-30/asociatia-municipiilor-sustine-regionalizarea-romaniei.html

    Iata ce se discuta inca din 2002 despre regionalizarea Romaniei: http://www.ziua.ro/display.php?data=2002-10-08&id=101833

    Citez: „Planul in curs de negociere cu UE prevede delimitarea tarii in opt regiuni”… Li s-a spus romanilor ceva despre asta?! Bineinteles ca nu! Daca ar fi stiut ce inseamna aderarea la UE, romanii s-ar fi opus cu tarie!

  4. Irina says:

    Multumesc.

Leave a Comment