Guvernul a interzis asa zisele „plante etnobotanice”.

In fata numarului tot mai mare de intoxicatii severe cu asa-zisele droguri „etnobotanice” (inclusiv mai multe decese), guvernul Boc a decis, printr-o ordonanta de urgenta, interzicerea comercializarii cel putin a unui numar de astfel de droguri. Unul din motivele invocate de autoritati pentru care aceasta masura a fost tergiversata o perioada indelungata a fost acela al lipsei unui aviz din partea Comisiei Europene. Totusi, se pare ca acest motiv nu e intemeiat, dat fiind faptul ca aceste droguri au fost interzise inca de anul trecut in numeroase tari din UE, cum ar fi Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Polonia, Suedia etc.

Ce sunt totusi aceste asa-zise „plante etnobotanice” despre care s-a discutat asa de mult in ultimele zile? Dupa nume, s-ar crede ca e vorba de plante adunate de pe meleaguri indepartate ale lumii. Nimic mai fals! In realitate, sunt droguri sintetice, extrem de periculoase dupa cum prea bine s-a vazut.

Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor şi Dependenţei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenţa celei mai des întâlnite game de produse, vândute sub numele de „Spice”. În urma unor cercetări care au decodificat structura moleculară şi biochimică a ierburilor, cercetătorii au descoperit că efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de nişte substanţe sintetice, adăugate de către producători, care poartă numele de canabinoide. Cei mai întâlniţi compuşi chimici sunt JWC-018, HU-210 şi CP 47, 497.

Aceştia sunt receptori canabinoizi care se fixează pe o celulă şi declanşează activitatea acesteia, generând un efect psihoactiv. Substanţele pot fi de sute de ori mai puternice decât THC, elementul psihoactiv din canabis. Pentru a masca adăugarea componenţilor chimici sintetici, producătorii completează amestecul cu o cantitate mare de substanţe care nu prezintă niciun risc, precum vitamina E, cafeină sau mentol. De asemenea, unele dintre amestecuri pot avea chiar reziduri de metale grele, periculoase pentru organism.

As vrea sa inchei cu o parere personala. Mi-e greu sa cred ca autoritatile statului roman nu stiau despre ce e vorba si s-au lasat „pacalite” de catre vanzatorii de droguri. Intr-o tara in care avem un numar asa de mare de agenti secreti, mi-e greu sa cred ca nu s-a gasit macar vreunul care sa-si puna problema ce e cu asa-zisele „etnobotanice” si sa dea cel putin o cautare pe google pentru a afla mai multe. Ma uimeste de asemenea faptul ca in declaratiile oficiale, prim ministrul Boc minte (din nestiinta sau cu intentie) ca ar fi interzis „plantele etnobotanice”. Tinand cont de toate acestea, e oare hazardat sa spun ca a existat o complicitate intre autoritati si cei care au adus si comercializat aceste droguri in Romania?! Banii sunt mai importanti pentru guvernanti decat viata si sanatatea cetatenilor? Raspunsul trist, dar adevarat este ca da!

PS: La o analiza a listei cu substante interzise prin ordonanta de urgenta din 10 februarie, se remarca mai multi canabinoizi sintetici (CP_47,497 si derivati, JWC-018 etc.). De ce guvernul Romaniei insista sa afirme ca ar fi interzis niste „plante halucinogene”? Din ce analize facute in Romania s-au descoperit substantele respective?! Daca autoritatile stiau ca substantele respective sunt in asa zisele „plante etnobotanice” si au fost interzise de mult timp in alte tari (vezi Wikipedia), de ce n-au interzis de la bun inceput aceste droguri??

7 Comments

 1. Irina says:

  Extras dintr-un articol: „Totodată, la alineatul 2, se arată că sunt interzise producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/sau substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, indicaţii şi/sau contraindicaţii, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, pot fi asemănate cu medicamentele sau suplimentele alimentare, fără ca ele să fie autorizate sau, după caz, notificate şi înregistrate conform prevederilor legale.” – http://www.mediafax.ro/social/boc-vrea-sa-interzica-rapid-consumul-de-plante-halucinogene-5477186

  Auzisem la un moment dat ca ar exista intentia ca medicina alternativa, inclusiv fitoterapia sa fie marginalizate pt interesele companiilor farmaceutice.. permiteti-mi sa aberez: ar fi posibil ca Weed Shop-urile sa fi fost lasate sa existe doar pentru a se ajunge la un nr de cazuri suparatoare care sa permita declansarea unui scandal, interventia de urgenta spre inchiderea lor si tangential inceperea unei „lupte” impotriva tratamentelor pe baza de plante? Bine, spun ei ca se accepta cele autorizate, importante sunt insa si criteriile dupa care le autorizeaza.. intotdeauna exista „dupa bunul plac”..

 2. Irina says:

  P.S. Am intalnit doua persoane mai in varsta care au crezut ca Weed Shop-urile vand ceaiuri.. nu am vazut stirile pe tema asta, am citit doar cate ceva pe net, dar se pare ca pe undeva lucrurile se inteleg gresit de la TV..

 3. elegido says:

  foarte suspicioasa intreaga actiune… plus ca au ramas si dependenti…

 4. radu says:

  Boc minte si nu e prima data cand o face.Nu cred ca din nestiinta.Poate ca raspunsul la intrebarea de ce a mintit,il vom afla cand se vor descalci afacerile unor oameni din politica romaneasca si a progeniturilor acestora.Oare degeaba si-a dat EBA cu parerea ca ar fi bine sa liberalizam consumul drogurilor usoare?Nu cumva i-a spus atunci lui Boc s-o lase mai moale cu restrictiile,macar pana se termina stocul?

 5. Laurentiu says:

  folosesc asa ceva de 4 luni folosesc si aproape un gram pe zi recunosc ma simt extraordinar de bine nu mananc nu dorm si gandesc mai bine de 10 ori ca si cum as fi normal.dar regret acuma ca sincer mia creat dependenta sau obisnuinta nu stiu sigur ca nu folosesc niciodata singur

 6. mihai says:

  laurentiu lasa mesajele genul ca te simti extraordinar dar pare a fi o problema de perceptie din partea noastra .

 7. Diana says:

  in mod sigur ca exista destule persoane din administratia oraselor si chiar si politicieni care isi iau „partea” din vanzarea acestor droguri sintetice. eu sunt convinsa ca nu exista nici un fel de respect pentru consumator (fie el si de droguri). Daca se aplica o taxa si se plateste un impozit, atunci produsele acestea ar trebui sa aiba un prospect, ca orice substanta chimica. problema este ca prospectul ar insemna ca produsul sa se scoata in afara legii singur, pentru ca este de fapt „otrava”. Faptul ca aceste produse similare methamphetaminei au fost introduse „legal” pentru o perioada scurta de timp, a fost o crima gandita pentru motive de publicitate, ca sa se deschida „piata” si sa se creeze „cererea”. Asta este si motivul pentru care s-au vandut la preturile astea derizorii. scopul a fost popularizarea marfii si creerea de dependenti. puteau sa le interzica imediat, in decurs de saptamani. dar acum, piata e stabila, clientii sunt „hooked”, tot ce trebuie este sa le faca „ilegale”, adica sa le puna in vanzare prin dealeri. odata ce comercializarea lor va constitui infractiune, preturile vor urca in mod spectaculos, la nivelul drogurilor clasice. iar cei care au fost „in afacere” la inceput (recte politicieni, consilieri judeteni, primari, etc) vor face miliarde.
  sunt 100% sigura ca, dupa ce vor deveni „ilegale”, tinerii nostrii destoinici si creativi, se vor apuca de „gatit” la domiciliu. daca bunicul avea un alambic si distila fructe, nepotul va avea retorta si va distila acid de baterie…o, tempora, o, mores….

Leave a Comment