Revenirea economiei UE, o iluzie.

Doar 0,1% din PIB a fost creşterea economică a Zonei Euro, în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce spulberă speranţele liderilor din cele 27 de state ale Uniunii că „ceea ce a fost mai rău a trecut” în privinţa dificultăţilor economice cu care se confruntă ţările lor. Creşterea minimă (de fapt, aproape „stagnare”) a fost confirmată, vineri, de Eurostat, agenţia europeană pentru statistică şi cea mai mare autoritate în domeniu de pe continent. Procentul este mai mic chiar decât cele mai pesimiste previziuni – ale unor analişti care se aşteptau la o creştere de 0,2% – şi decât creşterea de 0,4% înregistrată în trimestrul al treilea.

În acelaşi procent de 0,1% a crescut, per ansamblu, şi întreaga economie a „celor 27”, iar potrivit Eurostat această creştere nu s-ar datora consumului intern sau investiţiilor – pe care guvernele UE au încercat să le stimuleze. Principala contribuţie la creştere ar fi avut-o uşoara „dezgheţare” a comerţului internaţional. Deşi a avut creştere, se spera ca economia germană să crească cu mai mult de 0,1%, în urma creşterii de 0,7% din trimestrul al treilea. Oficiul Federal de Statistică a notat o scădere cu 2,4% faţă de acelaşi ultim trimestru al anului 2008 şi a pus creşterea infimă pe seama exporturilor, nu pe un consum mai consistent în interiorul ţării.

În privinţa economiei italiene, veştile sunt şi mai triste. După o creştere cu 0,6% în trimestrul al treilea, a urmat o contractare de 0,2% în ultimele trei luni ale lui 2009. Dacă şi în primul trimestru din 2010 Italia va înregistra o contractarea a PIB, se va putea considera că a revenit la recesiune. Spania a rămas în recesiune şi în cel de-al patrulea trimestru. Cat priveste Grecia, situatia acestei tari e critica.

One Comment

Leave a Comment