UE le-a pus gand rau viitorilor pensionari!

Comisia Europeană recomandă creşterea cu regularitate a vârstei de pensionare în statele membre UE, astfel încât, pe teritoriul european, perioada de pensionare să reprezinte cel mult o treime din viaţa adultă, relatează publicaţia electronică EUObserver. Potrivit unui articol din ediţia de vineri a Financial Times Deutschland, care citează un raport al Comisiei pe tema pensiilor, salariaţii ar trebui să lucreze mai multe ore şi să se pensioneze la o vârstă mai înaintată.

Raportul comisiei, care va fi prezentat înainte de sfârşitul verii, arată că vârsta reală de pensionare în Uniunea Europeană este în medie de puţin peste 60 de ani, sub media vârstei de pensionare a ţărilor industrializate membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OECD), care este de 63,5 pentru bărbaţi şi 62,3 pentru femei. Raportul sugerează că, până în 2060, europenii vor trăi în medie mai mult cu şapte ani, fapt care ar presupune prelungirea perioadei de activare în muncă la aproape 70 de ani!

În prezent, germanii născuţi după 1963 trebuie să se pensioneze la 67 de ani, iar în Marea Britanie vârsta de pensionare va creşte la 68 de ani în câteva decenii. In Romania, varsta de pensionare va creste la 65 de ani. Francezii nu par prea multumiti cu ideea de crestere a varstei de pensionare, motiv pentru care au iesit cu milioanele in strada pentru a protesta. Despre Romania, unde pensiile vor fi scazute cu 15%, ce sa mai adaugam?!

Leave a Comment