In ultimele zile, s-a vorbit tot mai mult despre „pericolul” invaziei Uniunii Europene de catre cetatenii din Republica Moldova care vor primi cetatenia romana. Pe un ton alarmist, ziare ca „Der Spiegel”, apoi „Sunday Times” şi „Daily Telegraph” au relatat că doar din România pot veni 900.000 de imigranţi care, fiind în posesia unui paşaport de liberă trecere, ar putea umple piaţa forţei de muncă din Occident. Nu au intarziat sa apara critici si din partea oficialilor UE. “Extinderea evolueaza pe usa din spate, in contextul in care am primit deja un numar urias de noi cetateni, din cauza politicilor de cetatenie ale unor state membre”, a declarat un diplomat de rang inalt de la Bruxelles.
Realitatea factuala contrazice insa aceste scenarii „apocaliptice”. In primul rand, la ora actuala, deja un mare numar de cetateni moldoveni lucreaza in tari occidentale, in special in Italia si Spania. In 2008, a fost acordată cetăţenia română pentru 5.585 de solicitanţi, număr care a crescut la 17.437 în anul următor. Procesul a fost accelerat, dar rămâne încă departe de „sutele de mii” de paşapoarte româneşti (potenţiali „lucrători ieftini”, cum îi numeşte revista), care ar putea să ameninţe statele UE.
Majoritatea „noilor europeni” sunt africani. Potrivit statisticilor UE, majoritatea „noilor europeni” (29%) proveneau din Africa, într-o statistică pe anul 2008. Ei erau urmaţi de cei din Asia (19%) şi America de Sud (17%), nu de est-europeni din afara graniţelor UE. Cu mai puţin de 6.000 cetăţenii acordate în acel an, România se numără între statele UE cele mai reticente în această privinţă. Franţa a acordat cele mai multe cetăţenii (137.000), urmată de Marea Britanie (129.000) şi Germania (94.000). Cele trei state acordaseră 50% dintre noile cetăţenii în 2008.
Dar, fireste, guvernele occidentale vor sa gaseasca un tap ispasitor pentru incapacitatea lor de a-si scoate tarile din criza economica!
Comentarii recente