Uniunea Europeană ustură la buzunar. De ce s-a scumpit evacuarea gunoiului în judeţul Timiş

Marius Mioc [blogul lui Marius Mioc]

Firma timişoreană Retim, care are ca obiect de activitate adunarea gunoiului din gospodăriile populaţiei, îi explică unui cetăţean din satul Chişoda de lîngă Timişoara de ce taxa de colectare a gunoiului s-a scumpit, de la 2,94 lei la 8,82 lei/gospodărie (la care se adaugă TVA). Adică, noul tarif e de 3 ori mai mare decît cel vechi.

„Gestionarea deşeurilor (…) din municipiul Timişoara şi comunele limitrofe s-a schimbat complet.

Pentru noul sistem de gestiune, care prevede balotarea şi depozitarea deşeurilor municipale pe o perioadă de maxim un an de zile, S.C. Retim Ecologic Service S.A. a achiziţionat o instalaţie modernă de balotare cu folie stretch rezistentă la razele ultraviolete, sistem care permite depozitarea în condiţii de securitate din punct de vedere al protecţiei mediului şi a sănătăţii populaţiei. Funcţionarea acestei instalaţii necesită consumuri energetice relativ mari, fapt ce duce implicit la creşterea costurilor cu neutralizarea. Pe lîngă consumurile energetice, la creşterea costurilor contribuie în mod substanţial şi cheltuielile cu ambalarea şi costul foliei speciale.

Deşeurile astfel ambalate trebuie transportate în mod obligatoriu la depozitul ecologic Ghizela.

Datorită acestor cheltuieli suplimentare este necesară modificarea tarifului în sensul creşterii acestuia”, se explică în răspunsul semnat de directorii Retim inginer Florin Cepănariu şi economist Gheorghe Para.

Toată această „schimbare completă” a gestiunii deşeurilor este urmarea integrării României în Uniunea Europeană. Anume Uniunea Europeană, cu setea ei de a reglementa orice, a impus închiderea gropilor de gunoi existente şi înfiinţarea unor gropi noi, „ecologice”.

Bine, ne costă mai mult evacuarea gunoiului, dar măcar mediul înconjurător e ocrotit, s-ar putea gîndi unii. Cînd e vorba de un scop nobil, precum ocrotirea mediului înconjurător, sînt bani cheltuiţi cu folos.

Eu am însă îndoieli cu privire la efectul ecologic al închiderii gropilor de gunoi vechi şi construirii altora, „ecologice”. Nu cred că era o problemă prea mare pentru mediul înconjurător faptul că, lîngă fiecare localitate mai însemnată, să existe un spaţiu cu destinaţia de depozitare a gunoiului. „Consumurile energetice relativ mari” ale noului sistem înseamnă şi poluare suplimentară. Transportarea miilor de tone de gunoi pe distanţe mai mari provoacă deasemeni poluare, duce la creşterea emisiilor de bioxid de carbon şi la încălzirea globală. Materialele suplimentare pentru ambalarea gunoiului înseamnă de fapt cantităţi de gunoi suplimentare.

Uniunea Europeană oferă nişte fonduri nerambursabile prin care acoperă o părticică din costurile noului sistem de gestiune al deşeurilor. Politicienii se pot lăuda cu faptul că „au atras bani de la UE pentru dezvoltarea României”. Dar pentru cetăţeanul obişnuit, această schimbare înseamnă că va trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar. Doamne, cu ce am greşit că aruncă ăştia cu bani în noi?!

Mai citeşte:
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Trei milioane de şoferi ar putea fi siliţi să renunţe la maşini
Uniunea Europeană ustură la buzunar: Gazul metan. În pregătire: centralele de apartament
Uniunea Europeană ustură la buzunar: S-a scumpit taxa pentru colectarea gunoiului la Timişoara
Poruncă „ecologistă” a Uniunii Europene: Români, produceţi cît mai multe deşeuri!
Comuna Variaş sfidează Uniunea Europeană

Leave a Comment