Euroscepticismul duce la război, spune Van Rompuy

Daniel Hannan [The Telegraph] reacţionează la gogomăniile recente ale lui Herman Van Rompuy: Trebuie să luptăm împotriva pericolului unui nou euro-scepticim”, “cel mai mare duşman al Europei este astăzi frica”, „Frica duce la egoism, egoismul duce la naţionalism, şi naţionalismul duce la război. Naţionalismul zilelor noastre nu e întotdeauna sentimentul pozitiv de mîndrie legat de identitatea cuiva, ci sentimentul negativ de teamă de ceilalţi.”

“Nu zău?”, îi răspunde Daniel Hannan. El continuă:

Cu ocazia ultimelor trei discursuri pe care le-am ţinut în faţa unor americani, am fost întrebat ceva de genul “când ai de gând să te muţi şi să candidezi aici?” Am dat acelaşi răspuns de fiecare dată: “îmi iubesc ţara”. Şi de fiecare dată am fost aplaudat cu încântare. Conservatorii americani, precum conservatorii de oriune, înţeleg că patriotismul este cel care-i face pe oamenii să se poarte altruist. E fundamentul simţului unei obligaţii pe care o avem pentru cei din jur. Un patriot nu dispreţuieşte alte ţări: le preţuieşte simţământul de mândrie naţională şi le preţuieşte libertatea.

Eurocraţii care au probleme cu acest concept ar putea lua aminte la felul în care Aliaţii şi-au definit obiectivele în cele două războaie. Am tot repetat că luptăm pentru cauza naţiunilor de pretutindeni. Patriotismul nostru ne-a dat o simpatie firească pentru cei care şi-au văzut patriile invadate. Patriotismul britanic şi cel al anglosferei a fost cel care a învins două tentative de a uni Europa în tiranie şi a redat democraţia naţiunilor europene. Fără patriotismul britanic, UE nu ar fi fost posibilă. Astăzi, domnul Van Rompuy poate îşi ia un moment de răgaz pentru a reflecta asupra acestui lucru.

(sursa)

Leave a Comment