UE amendeaza Romania cu 120 milioane de euro.

Vă mai amintiţi de bancul de la radio Erevan? Se spunea că Ivan Ivanovici ar fi câştigat o maşină. Ulterior, postul de radio revine cu un comunicat: nu era vorbă de maşină ci de o bicicletă şi nu i s-a dat, ci i s-a luat. Cam aşa s-ar putea caracteriza pe scurt relaţiile noastre cu Uniunea Europeană. Anterior aderării, am fost bombardaţi (şi de fapt, încă mai suntem!) cu o propagandă agresivă în care ni se spunea că vom primi zeci de miliarde de euro de la UE cu ajutorul cărora România se va ridica pe „cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres”. În realitate, după cum a dovedit-o situaţia din ultimii ani, România a contribuit net la bugetul UE mai mult decât a primit.

Asta ca să nu mai vorbim de avantajele economice ale marilor firme occidentale în dauna României; de privatizările mai mult decât dubioase făcute de guvern pentru a-i „îmbuna” pe occidentali să ne acorde „aderarea”; de falimentarea multor producători autohtoni ca urmare a desfiinţării taxelor vamale; de invadarea pieţelor agroalimentare cu produse străine de calitate inferioară – de multe ori subvenţionate în ţările respective etc.

Şi ca şi când toate acestea n-ar fi fost de ajuns, aflăm acum că trebuie să mai plătim şi „amenzi” la Bruxelles. Comisia Europeană va amenda România cu aproape 75 milioane de euro pentru modul defectuos în care a făcut plăţile către agricultori în 2008. Decizia forului european, a fost semnată de comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, care, culmea, e român! Anterior, Comisia Europeană a amendat România cu alte 44,7 milioane de euro pentru plăţile făcute în 2007, sumă care se va reţine eşalonat în următorii trei ani.

Astfel, pentru primii doi ani de aplicare a plăţilor europene către fermieri, România are de plătit amenzi de 120 de milioane de euro! Asta numai pentru anii 2007-2008. Între timp au mai trecut 2 ani şi ceva, şi nu e de mirare că o să ne trezim cu noi sume de „achitat”. Să fim totuşi bucuroşi că am primit un „discount” din partea UE. Iniţial, era vorba de o amendă de 100 milioane de euro pentru anul 2008, dar „negociatorii” noştri au reuşit să o reducă la 75 milioane. Uniunea Europeană este „înţelegătoare”.

Leave a Comment