Mai mulţi membrii ai Parlamentului European susţin înfiinţarea unui serviciu secret comun ţărilor Uniunii Europene, anunţă revista economică germană Wirtschaftswoche, care va apărea luni, relatează AFP. „Dacă vrem să ajungem la o politică externă europeană comună, ne trebuie şi un serviciu secret european„, a declarat germanul Manfred Weber, vicepreşedintele conservatorilor din PE şi membru al CSU. Austriacul Hannes Swoboda, vicepreşedintele Socialiştilor şi Democraţilor din PE, susţine, de asemenea, înfiinţarea unui serviciu secret european care să aibă autonomie pentru a acţiona independent, scrie săptămânalul.
Un astfel de serviciu secret va avea acces la uriaşa bază de date pe care ţările membre, inclusiv România, le stochează despre cetăţenii lor, conform directivelor UE. Un articol interesant pe această temă a fost publicat de curând de către revista austriacă Der Standard şi tradus în română pe site-ul www.presseurop.eu. Iniţial, această directivă a fost adoptată de către UE în mod secret, sub pretextul luptei împotriva terorismului. Datele rămân stocate timp de şase luni iar poliţia şi justiţia le pot accesa. Abuzul pluteşte în aer. Suedia, care iniţial s-a opus acestei directive, a fost ameninţată cu sancţiuni de către UE. România, în care oricum „se ascultă telefoanele în draci”, a transpus imediat directiva în practică.
Comisia Europeană a propus o nouă măsură de tip big brother. Proiectul propus de Comisia Europeană vrea să oblige companiile aeriene să pună la dispoziţia autorităţilor responsabile cu siguranţa, datele pasagerilor care trec graniţele externe ale UE. Aceste date trebuie să fie stocate timp de cinci ani. Sunt îngregistrate astfel, pe lângă numele şi adresa pasagerului, şi numărul cărţii de credit, numele soţului-soţiei sau ale copiilor cât şi datele din programele de fidelitate ale clienţilor: adrese de e-mail, preferinţele culinare exprimate în timpul zborului precum mâncare Kosher sau vegetariană, maşină închiriată sau rezervări la hotel.
Comentarii recente