Poruncă de la UE: Desfiinţaţi toboganele de gunoi din blocuri!

România se află într-o criză gravă. Se taie într-o veselie bani de la salarii, de la pensii, de la ajutoare sociale, de la învăţământ, de la sănătate; se închid şcoli şi spitale. Nu-i nimic, când e vorba să ne aliniem la cerinţele UE, guvernul găseşte întotdeauna fonduri! Ultima măsură pe care o au guvernanţii în cap este aceasta: desfiinţarea tuturor toboganelor de gunoi din blocuri. Motivul invocat? România este codaşă în UE la „colectarea selectivă” a gunoaielor menajere.

Guvernanţii par foarte deranjaţi de faptul că în perioada socialistă s-au construit aşa de multe blocuri de locuinţe în România (peste 60.000) în care locuiesc circa 5,5 milioane de oameni. Majoritatea acestor blocuri sunt dotate cu tobogane de gunoi, care la vremea respectiva era considerate un mijloc modern şi comod de a colecta deşeurile menajere. A venit însă Uniunea Europeană să ne înveţe că e mult mai „civilizat” ca fiecare cetăţean să îşi care pungile cu gunoi (selectate în prealabil) la containere speciale. Chiar dacă e vorba de persoane în vârstă care se deplasează cu greutate, de exemplu.

Conform estimărilor oficiale, suma necesară pentru desfiinţarea toboganelor de gunoi se ridică la aproape 2 miliarde de euro (ceea ce e, desigur, o estimare iniţială care, ca de obicei, va fi probabil cu mult depăşită în realitate). Asta ca să nu mai vorbim de spaţiile verzi care vor fi desfiinţate pentru a construi platforme betonate pe care vor fi amplasate containere pentru colectarea separată a deşeurilor şi de mizeria inevitabilă şi mirosurile care vor apărea în jurul acestora. Şi toate acestea, cu ce rezultate? E greu de crezut că românii vor deveni brusc mai interesaţi să-şi selecteze gunoiul, dacă trebuie să-l care mai mult până să-l arunce. În schimb, fireşte, se vor îmbogăţi diverse firme de profil care au legături cu administraţiile locale.

O opinie interesantă şi demnă de remarcat are domnul Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România: “Deja există containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Problema nu este la cei care aruncă gunoiul, este la gunoieri, care au luat respectivele containere şi au amestecat conţinutul lor când l-au vărsat în maşina de gunoi. Ghenele de gunoi sunt o formă superioară de dezvoltare în ceea ce priveşte administrarea deşeurilor”. Într-adevăr, există în multe oraşe containere pentru „colectarea selectivă a gunoiului”, dar firmele de salubritate, atunci când le descarcă, le amestecă la un loc!

Un exemplu de lege care s-a dovedit a fi un coşmar în practică este cel al Legii 132/2010 privind colectarea selectivă a gunoaielor în instituţiile publice. Lege adoptată, fireşte, pentru a respecta cerinţele UE. Cheltuielile pentru înfiinţarea şi funcţionarea acestor sisteme sunt suportate de instituţiile în cauză. Şi e vorba de sume considerabile! Dar chiar dacă acestea se dotează cu coşurile de gunoaie speciale, vopsite în culorile recomandate, foarte puţine firme de gunoieri se implică, fiindcă e vorba de sume foarte mari. Situaţia în mediul rural e şi mai dificilă, din cauza distanţelor foarte mari de parcurs. Şi mai important, nu există o industrie de reciclare bine pusă la punct care să folosească materialele reciclabile. Aşa că degeaba s-ar strădui oamenii şi firmele de salubritate să colecteze selectiv deşeurile, dacă acestea ajung până la urmă tot la groapa de gunoi.

Desigur, nimeni nu spune că reciclarea n-ar fi un lucru bun. Dar există şi alte metode de a o realiza. Unele care funcţionau pe vremea lui Ceauşescu, dar, din motive bizare, au dispărut după 1989. Existau de exemplu centre de colectare a sticlelor, a hârtiei etc. unde primeai o sumă de bani. De ce nu ar exista şi acum? Ar fi cea mai bună metodă de a-i cointeresa pe români în reciclare. Nu mai zic de ţiganii care veneau prin oraşe cu căruţele să adune sticle, fiare vechi etc. Acum ei nu mai au voie să desfăşoare asemenea activităţi, utile dealtfel societăţii. Şi poate sună cam urât ce spun: dar s-ar găsi destui amărâţi fără serviciu care să lucreze la selectarea gunoaielor, pentru o sumă de bani. Fireşte, trebuie dezvoltată industria care să prelucreze gunoaiele reciclate. Din păcate, în România, lucrurile se „rezolvă” în conformitate cu teoria formelor fără fond.

5 Comments

  1. mt says:

    este bine sa se desfiinteze toboganele de gunoi din blocuri pentru ca sunt o sursa de insalubritate. din cauza lor blocurile sunt pline de gandaci,soareci si sobolani, iar de mirosul ingrozitor nu mai vorbesc ! blocurile cu 4 etaje nu au ghene de gunoi pe scara si asta se observa si cand intri intr-un bloc din asta , pentru ca nu te intampina mirosul de ghena specific care te izbeste din prima, la intrarea intr-o scara de bloc de cel putin 8 etaje.
    oamenii sunt cum sunt ….arunca pe tobogane te miri ce ! chiar si varza murata sau mancare gatita , unii nici pana acum nu isi duc gunoaiele in pungi !
    reciclarea este buna , dar nu ai cu cine s-o faci , tocmai pentru ca cetatenii nu au notiunea de igiena elementara, darmite de reciclare !

  2. @mt Locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje, am tobogan de gunoi in bloc si … sincer, nu am avut vreodata nici una dintre problemele mentionate: gandaci, sobolani, mirosuri insuportabile pe scara. Accesul la toboganul de gunoi se face printr-o usa care se inchide. Pe de alta parte, am vazut cat de „igienice” sunt containerele de gunoi la blocuri cu 4 etaje care nu au tobogane. Sigur, conteaza mult si educatia oamenilor.

  3. Kalinka says:

    Cei arunca varza si mancare gatita pe tobogan, in vecii vecilor nu vor pune gunoiul in pungi separate, pe care sa le duca 10 etaje mai jos, in curtea blocului, la containere. Cand nu vor mai avea tobogane, ori vor arunca gunoiul pe geam, ori il vor lasa sa putrezeasca pe holul blocului. Asa cum nu ii poate opri nimeni sa arunce varza pe tobogan, nu o sa poata nici cand ti-o vor lasa in fata usii sau cand ti-o vor arunca in cap de la etaj.

  4. Filip says:

    Puturosi au existat si vor exista totdeauna in mod sigur asa cum vor exista si oameni bolnavi,batrani neputinciosi dar vor fi mereu oameni sanatosi la cap care vor stii ce sa faca si sa ajute pe ceilalti.
    In democratie regulile conteaza si se educa din familie ssu se obliga de societate sa le respecte.Sper sa fim o natie consecventa in sens bun altfel vom trai o tragedie

  5. Pascu Mihai says:

    Salutare,
    Ma alatur celor care ar saluta reinfiintarea centrelor de colectare de hartie, sticla, de pe vremea lui nea Ceasca. Tare bune mai erau. Oricum, parca si oamenii aveau mai mult bun simt, in general.
    Locuiesc la bloc. In toata tara sunt mii si mii de oameni in varsta, si mai ales iarna ar fi o problema pt ei sa isi duca gunoiul la containerele de langa blocuri. Tubul de gunoi e solutia mult mai comoda pt toti.
    Totusi, sa fim cinstiti, e fff greu de igienizat un asemenea tub, nu ai cum sa intri in el sa il dezinfectezi. E clar o sursa de infectii, dar pt majoritatea noastra, cu sistem imunitar normal, nu vad vreun pericol, ca nu traim cu nasul in tubul ala.
    Apoi, ff multi locatari folosesc saci menajeri ff mari, pe care ii umplu in nesimtire, si cu care infunda tubul, cu si mai mare nesimtire.
    Educatia lipseste. Problema cu romanii nu e ca multi pe aici nu sunt educati, ci ca s-ar putea sa nu fie educabili.

Leave a Comment