Europa, în faliment total?

SILVIU CRĂESCU

Specialiştii europeni, dezvoltatorii şi investitorii străini se aşteaptă la o nouă criză majoră în zona euro şi chiar la nivel planetar. Şi aceasta din cauza consecinţelor devastatoare ale datoriilor guvernamentale şi rostogolirii dobînzilor. Majoritatea băncilor europene vor intra în insolvenţă şi vor fi naţionalizate. În fiecare stat europen se va reveni la o monedă proprie, ce se va deprecia cu peste 50%, datorită datoriilor în euro. Pe termen scurt, în funcţie de urmările haosului din Grecia – Portugalia, Italia şi Spania vor decide dacă vor urma aceeaşi cale. Irlanda este într-o situaţie delicată şi deja şi-a creat propria monedă, ceea ce, spun specialiştii, duce la „moartea monedei euro”. Banca Centrală Europeană (BCE) face eforturi disperate să salveze sistemul bancar de pe bătrînul continent. Toate marile instituţii financiare europene au ascuns problemele lor din trecut, iar faptul că piaţa imobiliară la nivel mondial este în derapaj continuu va duce, cu siguranţă, în scurt timp, la falimentul sistemului bancar european. De altfel, şomajul la nivel continental a ajuns deja la 18%, şi continuă să crească, iar cetăţenii europeni se vor revolta împotriva măsurilor de austeritate şi împotriva propriilor guverne. În consecinţă, costurile de finanţare cresc exponenţial, iar criza din zona europeană devine una globală, bursele şi euro vor fi puse la pămînt.

Guvernele importante din Europa, precum cele din Germania, Franţa, Spania şi Italia, vor trebui să decidă urgent dacă recapitalizează Banca Centrală Europeană sau îşi tipăresc propriile monede pentru a se salva de la faliment. O mare parte din băncile europene vor fi naţionalizate, pentru a susţine economia statelor afectate de criză. Revoltele de stradă se vor extinde, rapid, în toate ţările, iar Uniunea Europeană riscă, pentru prima dată în istoria sa, „dezmembrarea totală”. Statele îşi vor pierde încrederea în moneda euro şi o vor abandona. Astfel, toate preţurile actuale vor exploda şi toate economiile cetăţenilor acestor state se vor evapora. Ceea ce s-a întîmplat cu dolarul în ultimele 24 luni se va repeta cu euro. Oricum, sîntem într-o perioadă dificilă a recesiunii economice, în care banii imprimaţi pe hîrtie încep să valoreze tot mai puţin, iar sistemul monetar la nivel mondial îşi pierde rapid din credibilitate. Acesta este doar începutul unei replici a marii recesiuni din 2008 şi nimeni nu poate să prezică tot ce se va întîmpla. Este posibil să înceapă unui nou război, la nivel mondial sau european, gen Kosovo, provocat intenţionat pentru a se distrage atenţia opiniei publice de la asemenea evoluţii. Se urmăreşte în acest fel ca băncile europene să nu mai plătească dobînda posesorilor de bonduri şi conturi bancare pe o perioadă limitată, din cauza apariţiei crizei războiului. Se ştie faptul că Uniunea Europeană a apărut şi a fost creată ca o uniune economică. Aşa funcţionează şi în prezent. Dacă zona euro ar dispărea, atunci, cu siguranţă, Germania ar deveni singurul pol de stabilitate la nivel financiar mondial, iar marca germană ar putea înlocui dolarul american. Astfel, China va face implozie datorită rezervelor sale enorme de dolari, iar omenirea, încîntată, va saluta şi se va închina la noua putere economică salvatoare.

Să sperăm însă că previziunile analiştilor nu se vor confirma, altfel toate speranţele României şi toate eforturile conjugate ale cetăţenilor săi de a intra în spaţiul euro se vor nărui, iar existenţa ei firavă, susţinută de o alianţă militară şi o Americă sleită de războaie, prea săracă şi prea flămîndă de resurse planetare, poate fi zdrobită sub cizma recesiunii planetare şi de interesele statelor înconjurătoare. Deocamdată, noi ne-am alăturat celui mai puternic, deoarece iniţiativele militare europene sînt doar în fază de proiect. Dar să nu uităm de ultimul război mondial, cînd lideri politici români importanţi ai acelor vremuri afirmau că am fost vînduţi, de americani, ruşilor.

Leave a Comment