UE blochează fonduri structurale pentru România.

Comisia Europeană (CE) a decis să oprească plăţile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport) deoarece a constatat deficienţe în sistemul de achiziţii publice, recunoaște Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului într-un comunicat. Potrivit reprezentanților ministerului, deficienţele se referă la utilizarea de autorităţile contractante a unor criterii de selecţie discriminatorii în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare. Este vorba de o sumă de circa 800 milioane de euro. Ton van Lierop, reprezentant al Comisiei Europene, a declarat ca auditul a vizat nu numai licitatiile organizate de institutiile judetene, dar si activitatea Autoritatii de Management a POR.

S-a vorbit şi se vorbeşte mult despre incapacitatea guvernanţilor de la Bucureşti de a absorbi fonduri europene. Aşa a ajuns România pe lista neagră a U.E. Mai mult, aceste fonduri ar urma să ajute la redresarea Greciei. Problema trebuia să fie discutată săptămîna trecută la Bruxelles, dar nimeni n-a oferit detalii în acest sens. Propunerea i-a aparţinut lui Viktor Orban, primul-ministru al Ungariei, ţară care deţine acum preşedinţia U.E. Ungaria, România şi Bulgaria ar urma, potrivit acestuia, să primească mai puţini bani europeni, restul sumei fiind pus la dispoziţia Greciei. Şi pentru că un rău nu vine niciodată singur, aflăm încă o dată că viitorul nostru nu sună deloc bine, economiştii străini estimînd o înrăutăţire bruscă a situaţiei economice în România. În ultimul sondaj realizat de institutul german ZEW, se vorbeşte despre o deteriorare severă a economiei României în următoarele luni.

De citit si articolul: http://www.ziarultricolorul.ro/editorial/de-ce-nu-atragem-fonduri-ue-statul-nu-vrea-privaii-nu-pot.html

2 Comments

  1. Ilie says:

    UE da bani pentru dezvoltare, dar nu da bani ca sa fure altii… sa fim seriosi, daca se doreste atragerea resurselor de la UE se poate, dar nu se vrea

  2. Mircea says:

    Sigur ca nu exista interes la nivelul guvernului Romaniei pentru a atrage fonduri UE, dar nici UE nu e o organizatie caritabila. Si oficialii UE sunt multumiti ca nu ne dau bani, fiindca ii pot folosi ei in alte scopuri.

Leave a Comment