Luni, 30 ianuarie 2012, 25 dintre cele 27 dintre tarile membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au semnat un nou tratat de uniune fiscala. Tarile care nu au ratificat tratatul au fost Marea Britanie si Cehia. Printre altele, tratatul impune tarilor sa-si schimbe constitutiile si sa includa in ele obligativitatea ca deficitul bugetar sa nu fie mai mare de 3% din PIB. De asemenea, tarile membre vor fi obligate ca datoria publică să nu reprezinte mai mult de 60% din PIB. Tarile care nu vor respecta aceste cerinte, precum si altele, vor primi sanctiuni financiare. Tratatul urmeaza sa intre in vigoare pana in data de 1 ianuarie 2013. Mai multe detalii despre prevederile acestui tratat puteti gasi aici.
Desi decizia Marii Britanii de a nu participa la acest tratat era cunoscuta, a surprins oarecum decizia Cehiei. Premierul ceh Petr Necas a declarat luni seara, la Bruxelles, pentru presa cehă, că există semne de întrebare privind conţinutul tratatului, dar şi în ceea ce priveşte ratificarea pe plan intern, chestiuni care l-au împiedicat să se alăture celor 25 de state semnatare. „Nu am putut accepta acordul acum din cauza conţinutului şi, de asemenea, deoarece nu există claritate privind ratificarea şi termenele efective. Consider extrem de valoros faptul că tratatul a fost modificat astfel încât ne putem alătura şi în viitor„, a afirmat Necas.
Partidul Civic Democrat condus de Necas, fondat în anii ’90 de actualul preşedinte al Cehiei, Vaclav Klaus, cunoscut prin pozitiile sale eurosceptice, s-a împotrivit implicării organismelor UE în afacerile interne. Cehia nu a stabilit încă o ţintă de adoptare a monedei euro. Guvernul de la Praga a aprobat cu reticenţă săptămâna trecută un împrumut de 1,5 miliarde euro către Fondul Monetar Internaţional, acordat în cadrul pachetului european de consolidare a resurselor FMI pentru combaterea crizei din zona euro
Tratatele internaţionale încheiate de Cehia au nevoie de aprobarea lui presedintelui tarii, Vaclav Klaus, iar acesta a declarat că nu va semna pactul fiscal. Însă mandatul său se va încheia în luna februarie a anului viitor, probabil înainte de termenele care vor fi stabilite de UE pentru ratifciarea tratatului de către statele membre. Cehia, Polonia, Ungaria şi Slovacia au cerut, înaintea summit-ului UE de luni, ca statele membre din afara zonei euro să fie invitate la reuniunile oficialilor din zona euro. Liderii europeni au ajuns ulterior la un compromis – statele din afara zonei euro vor putea participa la unele summit-uri ale zonei euro, însă Necas nu s-a arătat mulţumit de soluţie.
Comentarii recente