Václav Klaus: „Aceasta este o altă etapă a distrugerii suveranităţii ţărilor europene”

Răspunsul preşedintelui la întrebarea mass-mediei cehe privitoare la poziţia Republicii Cehe faţă de viitorul tratat european de disciplină bugetară

– Cum comentaţi atitudinea prim-ministrului Nečas, care s-a alăturat Marii Britanii şi a refuzat participarea Republicii Cehe la Pactul de disciplină bugetară?

Cu poziţia prim-ministrului Nečas sunt pe deplin de acord. Nu cred că s-a alăturat Regatului Unit, mai degrabă interpretez că a acţionat în calitate de reprezentant responsabil al Republicii Cehe. Nu avem niciun motiv să ne ascundem în spatele nimănui, aşa cum a spus cineva. Mă sperie puţin întrebarea dumneavoastră, că participarea Republicii Cehe a fost refuzată „deocamdată”. Cred cu tărie că această poziţie nu se va clătina.

O altă dezbatere ar fi o polemică asupra denumirii „pact de disciplină bugetară”. Să nu ne amăgim că ar fi vorba despre disciplina bugetară. Se abuzează de situaţia gravă prezentă în zona euro şi recurgerea la genul de presiuni care s-au folosit cu câţiva ani în urmă, de exemplu, la aprobarea Tratatului de la Lisabona, nu are nicio şansă de succes. Aceasta este o altă etapă a distrugerii suveranităţii ţărilor europene, trecerea la o uniune fiscală, care într-o terminologie mai uşor de înţeles ar însemna privarea statelor de responsabilitatea asupra bugetelor lor naţionale.

Sursa: klaus.cz. În românește la Prioritate de dreapta.

Leave a Comment