Poliţia greacă fraternizează cu populaţia împotriva UE şi a FMI.

Principalul sindicat al poliţiei elene ameninţă că va solicita emiterea unor mandate de arestare pe numele membrilor delegaţiilor UE şi FMI, sub acuzaţia că aceştia propun măsuri de austeritate profund nepopulare, scrie ziarul The Guardian, în ediţia online, citat de Mediafax. Conform Reuters, Federaţia Poliţiei Elene îi acuză pe reprezentanţii Comisiei Europene (CE), Băncii centrale europene (BCE) şi ai Fondului Monetar International (FMI) de “şantaj, anularea în secret sau erodarea democraţiei şi suveranităţii naţionale” a Greciei. Sindicatul ameninţă că ar putea cere un mandat de arestare pe numele şefului delegaţiei FMI, Poul Thomsen.

Desigur, ameninţarea este pur simbolică, însă arată faptul că poliţiştii se solidarizează cu cetăteţii greci împotriva conditiilor drastice economice impuse din exterior de către FMI, BCE şi CE pentru acordarea unui nou împrumut care, în realitate, nu va face decât să îi înrobească şi mai mult pe greci. “Dat fiind că menţineţi această politică destructivă, vă avertizăm că nu puteţi să ne faceţi să luptăm împotriva fraţilor noştri. Refuzăm să stăm împotriva părinţilor noştri, fraţilor, copiilor şi altor cetăţeni care protestează cerând schimbarea acestor politici”, avertizează sindicatul poliţiştilor eleni. Scrisoarea îi este adresată şefului Misiunii BCE în Grecia, Klaus Masuch, şi fostului şef al al Misiunii CE Servaas Deroose.

Noi, românii, ar trebui să învăţăm din ceea ce se petrece în Grecia, fiindcă, deşi nu suntem în zona euro, ne îndreptăm exact în aceeaşi direcţie. Guvernantii au vândut în ultimii 22 de ani (pe nimic, dar contra unor „comisoane”) cam toată economia naţională – şi în perioada următoare vor vinde şi ce a mai rămas nevândut. Deja am intrat într-o spirală a datoriilor externe (statul se împrumută pentru a plăti dobânzile împrumuturilor anterioare) din care va fi practic imposibil să ieşim. Iar „planurile de salvare” pe care ni le vor propune liderii UE şi ai FMI vor reprezenta o distrugere a brumei de suveranităţi naţionale pe care o mai avem şi o scădere şi mai mare a nivelului de trai al populaţiei.

Leave a Comment