Analistul economic Ilie Şerbănescu, cunoscut pentru opiniile sale critice la adresa Uniunii Europene, este de părere că Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare este este injust şi nerealist şi doar statele care nu vor respecta interdicţiile pe care le conţine se vor mai putea dezvolta. “Tratatul este ademenitor, dacă nu chiar apetisant, ca soluţie pentru criza datoriilor şi chiar şi pentru problema euro, iar pentru România eu nu văd decât un singur motiv serios pentru acest pact fiscal, dincolo de teorii: dacă va fi mai mic deficitul va fi mai puţin de furat”, a afirmat miercuri Ilie Şerbănescu la dezbaterea organizată de PSD pe tema acestui document.
În opinia lui Şerbănescu, acest pact este “complet injust” pentru că Germania, de exemplu, s-a dezvoltat folosind instrumentul deficitului bugetar şi acum ea le interzice altor state acest lucru, scrie Agerpres. “Asta se numeşte colonialism. Apărarea economiei naţionale nu se mai poate. Ei (statele dezvoltate ale UE) au făcut-o 50 de ani, apoi s-a interzis. Vreau să atrag atenţia că singurele ţări care se mai dezvoltă sunt cele care nu respectă aceste interdicţii într-un fel sau altul, mai deştept sau mai puţin deştept”, a susţinut, în cadrul dezbaterii, Ilie Şerbănescu. Analistul a afirmat, de asemenea, că pactul este “complet nerealist”. “Ne speriem de el, dar nu va fi aplicat. În doi – trei ani va crea o asemenea austeritate şi cădere a economiei că va face foarte probabilă ruperea UE”, a opinat analistul economic.
În urmă cu trei luni, Ilie Şerbănescu a afirmat că „României îi este îndeajuns criza ei. Recesiunea de la nivel european nu va modifica cu nimic economia ţării, nu va aduce prea multe în plus. Suntem o anexă bananieră a Uniunii Europene. Ca de fiecare dată, se va transfera răul, nu binele’. Acesta a mai subliniat faptul că în România criza nu este o problemă politică, ci una economică, ţara noastră devenind practic o piaţă de desfacere, fără producţie şi capital autohton. ‘Criza nu este o problemă politică, ci una economică. Avem consum, dar nu avem producţie, avem importuri, dar nu avem exporturi. Din primele 100 de companii exportatoare, trei sunt româneşti. România nu are la ce să revină, pentru că nu există o economie‘, a precizat analistul.
Cu altă ocazie, economistul Ilie Şerbănescu a criticat şi politica băncilor cu capital străindin România, care îşi impun propriile interese în dauna statului român. “Nu poti sa obtii nimic cu banci straine. Esti la mana lor.”, a concluzionat Ilie Şerbănescu. De asemenea, într-un interviu prezentat pe acest site,
Ilie Şerbănescu a denunţat transformarea României într-o colonie a UE şi a FMI.
Comentarii recente