Iranul a încetat să mai vândă petrol companiilor franceze şi britanice, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad, citat de site-ul oficial al instituţiei. Această măsură drastică a fost luată de republica islamică după ce Uniunea Europeană a decis impunerea de sancţiuni economice Iranului, la presiunea SUA şi Israelului. Iranul i-a convocat miercuri pe ambasadorii Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei şi Olandei pentru a le transmite intenţia sa de “revizuire” în scădere a exporturilor de petrol, transmite Mediafax.
Tot miercuri, Teheranul a avertizat că ar putea întrerupe exporturile de petrol către întreaga Uniune Europeană, dând asigurări că nu va face acest lucru deocamdată din raţiuni umanitare, din cauza condiţiilor meteo din Europa. Iranul extrage 3,5 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 2,5 milioane. Puţin peste 20 la sută din export se face către ţările Uniunii Europene, în principal către Italia, Spania şi Grecia. În ultima perioadă Iranul şi-a îndreptat exporturile de petrol, o componentă majoră a economiei naţionale, către ţări din Asia, pentru a evita consecinţele sancţiunilor economice occidentale. Astfel peste 60 la sută din exporturile petrolifere ale Teheranului au ca destinaţie China, Japonia, India şi Corea de Sud.
Pe de altă parte, guvernele Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu in ceea ce priveste interzicerea importurilor de petrol din Iran, insa nu au decis cand va fi pus in aplicare „embargoul”. Oficial, importurile de petrol iranian ar trebui să înceteze până la data de 1 iulie. În orice caz, nu e greu de prevăzut că acest lucru va duce la o explozie a preţului ţiţeiului, care se situeaza deja acum la 120 de dolari, un maxim al ultimelor 6 luni, conform publicaţiei Forbes. Nu e uşor de văzut de unde vor reuşi să găsească surse alternative de import, ţările europene care vor renunţa la importul de petrol iranian.
Chiar dacă România nu importă la ora actuală petrol din Iran, şi ţara noastră va fi direct afectată de aceste măsuri luate de UE. Fie şi numai prin faptul că preţul petrolului va creşte. Dacă ţinem însă cont de perspectiva sumbră şi tot mai probabilă a unui război declanşat de Israel şi SUA împotriva Iranului, lucrurile devin mult mai serioase. Mai ales că, în România există baze aviatice americane de unde ar putea fi lansate atacuri împotriva Iranului, ceea ce ne-ar pune în stare de război cu această ţară.
Unii comentatori susţin că numirea şefului SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ca premier, a fost făcută tocmai în perspectiva unui atac împotriva Iranului. Mihai Răzvan Ungureanu este etnic evreu, a fost membru CC al UTC in 1989, a fost bursier Soros, a studiat o perioada la Universitatea din Ierusalim, este membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, a întreţinut relaţii strânse cu ambasadoarea Israelului şi, ca ministru de externe, s-a „remarcat” prin cedarea moştenirii fundaţiei Emanuil Gojdu.
Comentarii recente