UE ne ustură la buzunar: criza artificială a ouălor

După ce Uniunea Europeană a interzis comercializarea ouălor de categoria 3, provenite de la „găinile stresate”, rafturile multor magazine au rămas fătă ouă. Mulţi dintre producători nu s-au putut adapta la timp la noile reglementări, care prevăd ca găinile să fie crescute la sol, astfel că au rămas fără ouă. Asta a dus la, în ultimele zile, la o creştere spectaculoasă a preţurilor la aceste produse, practic la dublarea acestora.

Şi nu e vorba aici doar de specula comercianţilor, ci, în primul rând, de cheltuielile mari pe care le-au avut de făcut fermele de păsări pentru a se încadra în noile condiţii impuse de birocraţii de la Bruxelles. Nu ştiu daca un ou produs de o gâină „nestresată” este mai sănătos, cert e însă faptul că un ou a ajuns să coste de la 0,4-0,5ron la 0,8-1ron, poate chiar mai mult. Ca să dau doar un exemplu. Până să intre în vigoare noile norme UE, Agricola Bacău avea 300.000 de găini care produceau 250.000 de ouă. Pentru a se adapta noilor cerinţe, ferma a investit peste 3 milioane de euro. Ca rezultat, acum are 220.000 de găini care produc sub 200.000 de ouă, la un cost de producţie, evident, mai ridicat. Cu alte cuvinte, s-au „investit” 3 milioane de euro pentru scăderea producţiei şi creşterea costurilor. Cine plăteşte? Evident, consumatorul!

Desigur, acest fenomen nu s-a întâmplat doar în România, ci în multe ţări membre UE. În Bulgaria, preţul ouălor a crescut cu 60% în ultimul an. O creştere de 28% s-a produs într-o singură săptămână. Francezii trec de asemenea printr-o criză a ouălor. În fiecare săptămână, francezii ar avea nevoie de încă 21 de milioane de ouă pentru a acoperi întreaga cerere internă. Preţul ouălor a crescut cu 75% între octombrie 2011 şi februarie 2012.

3 Comments

  1. Augusta says:

    Concluzia: renuntam la mancat oua. Este cel mai complet aliment, e-adevarat, dar oricum mai mult de 4-5 bucati, saptamanal, dauneaza. Ce mi-e 4-5, ce mi-e niciunul? eu nu simt nevoia sa mananc oua! necesarul de vitamine si minerale trebuie suplimentat prin folosirea altor produse.

  2. Eu mananc zilnic 2 albusuri de ou (fara galbenus), deci ma afecteaza direct aceasta masura. Asa mi-a recomandat un medic nutritionist. Albusurile de ou contin o gama larga de aminoacizi necesari organismului. Dar nu-i vorba de mine. Ideea este cum UE, prin reglementari oligofrene, afecteaza viata a sute de milioane de oameni.

  3. Sult MElania says:

    si in plus?!: cum comanda altii in tara noastra, nu?
    platim scump „franciza: UE.

Leave a Comment