În UE, democraţia nu este pentru „căţei”.

Ar fi de-a dreptul amuzant, dacă nu ar fi dramatic, să vezi cum tocmai oamenii care se pretind democraţi, apărători ai libertăţii şi ai statului de drept, proferează idei antidemocratice şi de-a dreptul totalitare. În cadrul Parlamentului European, s-a format un grup politic intitulat EANM (Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale). EANM a fost creată la Budapesta în octombrie 2009 iar printre fondatori se numără Frontul Naţional (Belgia), Frontul Naţional (Franţa), Jobbik (Ungaria), Flamura Tricoloră (Italia), Partidul Naţional Renovator (Portugalia), Mişcarea Socială Republicană (Spania), Naţional-Democraţii (Suedia), Svoboda (Ucraina) şi Partidul Naţional Britanic (Marea Britanie).

Ca orice grup europarlamentar, care respectă anumite condiţii cum ar fi un număr minim de 25 de europarlamentari din cel puţin 8 ţări membre, EANM are dreptul la o anumită subvenţie din partea UE. Astfel, si acest grup a primit o subventie de 290.000 euro/an din partea Parlamentului European. Pana aici, toate bune si frumoase, numai ca acest lucru i-a suparat destul de mult pe unii. Mai multe organizaţii stângiste şi jurnalişti au criticat dur faptul ca PE a acordat subventia respectiva.

Mai mult, un europarlamentar britanic laburist, de origine indiana, pe nume Claude Moraes, a declarat ca “Este o săptămână ruşinoasă pentru democraţia Europei. Să sperăm că acesta va fi un strigăt de adunare pentru toţi antifasciştii din Uniunea Europeană, pentru a strânge rândurile şi pentru a stopa extrema dreaptă”. Declaratii critice, de aceeasi natura, au avut si alti membri ai partidelor de stanga din PE. In concluzie, regulile de functionare ale PE sunt bune, atata timp cat se aplica „dulailor” (partidelor de sistem).

Leave a Comment