9 mai este Ziua Independenţei României!

În ultimii ani, mai ales de când am intrat în aşa-zisa „familie europeană”, în fiecare an pe 9 mai, cei mai mulţi români pe care-i întrebi dacă ştiu ce serbează în această zi (şi printre tineri, cu atât mai mult), spun că serbează „ziua Europei” şi atât! Rar mai îşi aduce aminte cineva, ce reprezintă de fapt ziua de 9 mai pentru România! Mă întreb, dacă vreun american, de exemplu, nu ştie ce reprezintă data de 4 iulie pentru naţiunea sa! Iar mass media îşi face din plin „datoria” de a şterge din memoria colectivă a poporului român, semnificaţia fundamentală a zilei de 9 mai. Să fie o întâmplare? Sunt convins ca nu!

9 mai este Ziua Independenţei României. PE 9 MAI 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Astfel Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României. În aceași zi, după amiaza, s-a strâns în jurul clădirii Adunării, un mare număr de bucureșteni, care au primit cu entuziasm vestea proclamării independenței, manifestând până târziu. Acestei mulțimi i s-a alăturat și „vreo mie de studenți”, după aprecierea lui Nicolae Iorga, având drapele și torțe aprinse, cântând „Deșteaptă-te române!”. Tot în aceași seară, de 9 mai 1877, au avut loc manifestații de bucurie și la Craiova și Iași.

A doua zi, după ce principele Carol I a semnat actul de independență, guvernul român a încetat plata tributului de 914.000 lei către Poarta Otomană, suma fiind direcționată în bugetul ministerului apărării. Aceasta este o mică parte din jertfa materială și de sânge a înaintașilor noștri, astfel că pentru echiparea și întreținerea armatei române s-au adunat din donațiile poporului suma de 1.639.798 lei, din care cu 1.212.661 lei s-au plătit armele achiziționate. De asemenea poporul a oferit pentru nevoile armatei române: 91.436 pâini; 32.363 obiecte de îmbrăcăminte și încălţăminte; 10.967 feșe; 6.724 vite, oi cai; 93.789 kilograme de alimente; 8.649 hectolitri de cereale și fasole și multe altele. Întreaga valoare a donațiilor primite de autoritățile române însumează suma de 9.247.000 lei. Pe lângă toate acestea poporul român a prestat 1.045.747 de zile de muncă pentru transporturi și 53.676 zile lucrătoare în construcții.

Poporul român a participat în bătăliile războiului de Independență (1877 – 1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, din care mai mulți de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă niciunei puteri străine. Iar noi, cei de astăzi, obidienți puterilor apusene, îi uităm, ca să plăcem celor care ne asupresc! Halal neam românesc! Un popor care îşi uită istoria, nu merită să existe.

3 Comments

  1. iacob serbanescu says:

    Zece mai va fi deapururi
    Sfanta zi caci ea ne-a dat
    Domn puternic tarii noastre
    Libertae si regat.

    DE CE NE ESTE FRICA SA SARBATORIM OZI ASA DE MARE PE CARE AM TRAIT-O IN TRECUT CU MANDRIE?

  2. Ariciul says:

    Mda… I-am izgonit noi pe turci si i-am adus pe rusi mai aproape. Care rusi ce ne-au facut in cei 150 de ani de atunci? Nu zic ca independenta n-a fost buna, dar ce ne-a adus pe urma…
    Asa si in 1989 dupa asa zisa revolutie am capatat „libertate” . Dar cine a profitat de asta? Omul cinstit sau hotii ordinari? Orice schimbare sau compromis atrag dupa sine schimbari pe care nimeni nu le banuie la inceput. Noi sa fim sanatosi ca sarbatori sunt destule :-)))

  3. GABRIEL - KAROL IAKAB says:

    Este ușor să iei un articol gata făcut și să-l postezi pe blogul personal așa cum ai făcut …,
    Ai schimbat două-trei cuvinte și l-ai pus fără a preciza sursa de unde l-ai luat.
    Aș aprecia dacă nu ai mai încerca să plagiezi!
    trei locuri unde mi se găsește articolul întreg:

    http://www.crisana.ro/stiri/controverse-23/9-mai-ziua-independentei-romaniei-123249.html

    https://www.facebook.com/gabriel.iakab.9

    https://www.facebook.com/groups/360143050669035/permalink/460604200622919/

    Aș aprecia dacă ai fi mai onest, data viitoare.

    Doamne ajută!

Leave a Comment