La presiunea UE, parlamentul Romaniei a adoptat legea „big brother”.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 197 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, proiectul legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, cunoscută ca Legea „Big Brother”. Legea a fost adoptata la presiunea UE. Ministrul Afacerilor Externe, Leonard Orban, a declarat, în 7 mai, că România riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cât mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea „Big Brother”, pentru care este deschisă procedură de infringement împotriva ţării noastre.

Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice (n.red: este greu de crezut ca nu vor fi inregistrate si convorbirile si mesajele transmise pe internet). În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor si identitatea echipamentului folosit.

Furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile. Proiectul de lege privind stocarea datelor de trafic de telefonie şi internet mai prevede că organele de urmărire penală au obligaţia de a informa persoana ale cărei date sunt reţinute în termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitării, cu excepţia cazurilor în care persoana este implicată în acţiuni care periclitează siguranţa naţională.

Proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme, Valerian Vreme, şi deputatul PDL Adrian Bădulescu, fost ofiţer SRI. Proiectul care obligă operatorii de telefonie mobilă să stocheze pentru o perioadă toate apelurile şi mailurile a fost adoptat pentru prima dată de Parlament în 2008, dar a fost declarat neconstituţional de către judecătorii Curţii Constituţionale în 2009, deoarece „afectează exerciţiul drepturilor sau al libertăţilor fundamentale – drept la viaţă intimă, privată şi de familie, dreptul la secretul corespondenţei şi libertatea de exprimare”. (Intre timp, probabil, proiectul de lege nu mai este neconstitutional… mai ales daca asta e porunca de la UE)

2 Comments

 1. blabla says:

  Draga domnule,
  Legea care transpune directiva cu pricina a fost abrogata si se cauta o solutie mai convenabila.

  Curtea de Justie a Uniunii Europene a precizat de nenumarate ori ca legislatia EU nu poate fi contestata pe motiv de lipsa de confirmatate cu constitutile nationale pentru ca inglobeaza traditiile constitutionale ale tarilor membre.

  In plus, pana si Curtea Constitutionala germana a acceptat lucrul asta, asa ca GET OVER IT!!!!

 2. Edeir says:

  Foarte bine ca s-a intamplat asa, ne-am luptat cu comunistii pentru ca am vrut libertate, si uite ca pe masura ce timpul trece se fac tot mai multe limitari ale libertatii.

Leave a Comment