Manifest Václav Klaus: „Democraţi din Europa, treziţi-vă !”

Democraţi din Europa, treziţi-vă !

Manifest inițiat de fostul președinte al Republicii Cehe, Václav Klaus

Mijloacele mass-media importante, atât din ​​țara noastră (Lidové noviny, 4 septembrie 2013) cât și din lume, au publicat declarația lui Daniel Cohn-Bendit, infamul anarhist și luptător pe baricadele din Paris din 1968, și a lui Felix Marquardt. Ei sunt co-fondatori ai mişcării Europeans Now [Europeni, Acum !], care are lozinca Tineri europeni: „Uniți-vă!”

Acest slogan este o reformulare deliberată a Manifestului Comunist al lui Marx și a apelului său, „Proletari din toate țările, uniți-vă !”, și arată clar în aceeași direcție. Radicalii de stânga moderni, nu numai cei de genul roșu, dar în zilele noastre, de cele mai multe ori şi cei de verde, încearcă acum să reînvie ororile care au fost înfăptuite ca urmare a Manifestului și a apelului său, cu zecile de milioane de victime ale proiectului ingineriei sociale comuniste care, în final, după o lungă perioadă de timp (vai ! de mult prea mult timp !), s-a prăbușit în urmă cu aproape un sfert de secol – acești oameni încearcă să reînvie toate acestea prin intermediul Uniunii Europene.

Democrații din Europa nu trebuie să o neglijeze, ca pe ceva neimportant. Este un pas început către transformarea finală a acestei organizații, la început internațională, într-un suprastat european, conceput pentru a distruge statele europene istorice, împreună cu conceptul de democrație, care este indivizibil şi inseparabil asociat cu aceste state.

Să nu-i subestimăm pe acești oameni ! Daniel Cohn-Bendit este un membru proeminent al Parlamentului European şi reprezintă Partidul Verzilor. Acest politician radical franco-german, care mai este cunoscut şi sub numele de „Danny cel Roşu” [„Danny le Rouge”] îşi publică manifestul său în momentul în care Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă și cea mai profundă criză financiară, economică și politică de până în prezent, cauzată de un număr de factori, ultimul, dar nu în ultimul rând fiind procesul de integrare [europeană] în totalitate inadecvat și pripit. Multe țări, în special din partea de sud a continentului nostru, se confruntă cu cea mai profundă frustrare a cetățenilor lor, în timp ce șomajul este covârșitor, în special în rândul tinerilor, și tensiunea socială se acumulează. Liderii mișcării „Europeni, Acum” au decis că aceasta este ocazia ideală de a repeta reţeta veche a lui Marx pentru crearea unei noi asociații internaționale a partidelor de stânga, pentru adunarea elementelor non-democratice și pentru asaltul final. Ceea ce s-a schimbat este doar vocabularul, în timp ce esența rămâne aceeași.

Ei scriu: „A sosit vremea pentru o mișcare internațională, inter-gen și non-ideologică, care ar ridica integrarea europeană la noul nivel”. Autorii săi califică „statul-națiune” drept „o structură învechită”. Ei anunţă, de asemenea, în legătură cu viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, „crearea unui partid”, care ar trebui să fie – din nou ! – un partid de un tip cu totul „nou”.

Autorii mai spun, cu o șocantă dezinvoltură: „Este foarte naiv să ne așteptăm că liderii politici naţionali, tradiționali, aleşi … de către cetățeni pe teritoriul lor suveran ar putea rezolva problemele într-un mod adecvat … să susținem în continuare echipele noastre preferate de fotbal sau de rugby. Dar să nu ne lăsăm păcăliţi de rahatul pe care ni-l servesc [„by the blown up bullshit”] liderii noștri politici naționali, cum că în domeniul politicii [doar] statul național rămâne a fi mijlocul adecvat”.

Acest limbaj manipulator, care reduce tradițiile și istoria statelor europene suverane la microbism, este tipic pentru întregul manifest. Denigrarea „ideologiei”, sau mai degrabă a ideilor care sunt esențiale și indispensabile pentru o politică cu adevărat democratică, vizează însăşi esența democrației. Acești oameni se adresează „generațiilor” care se presupune că ar fi „prejudiciate de punctul de vedere global mărginit din ţările lor”.

Autorii proclamă fără scrupule că Europa de astăzi înseamnă altceva decât „ceea ce națiunile individuale ar vrea ca lumea să fie”. Crearea din nou a unui „creuzet de națiuni” în stilul vechii Uniunii Sovietice a devenit obiectivul deschis al acestei mișcări politice. „Noi trebuie să le punem în vedere politicienilor noştri naționali că nu le mai înghiţim neroziile naţionaliste” [„we will no more buy their nationalist bric-á-brac”], proclamă Cohn-Bendit și tovarășii săi. „Noi trebuie să … începem să acționăm în calitate de europeni. Iar primul pas este de a ne alege reprezentanții noștri nu ca cetățeni francezi, germani sau greci, ci ca cetățenii Europei.” Cu această expresie îşi încheie exponenții mişcării „Europeni, Acum” apelul lor pentru formarea unei noi asociații internaţionale a partidelor politice de stânga.

Să nu ne îngăduim părerea că aceasta este doar „o excentricitate” sau „un exces”. Aceşti „noi lideri” doar rostesc în mod deschis ceea ce elitele europene contemporane ascund în cuvinte mai puțin radicale pentru a nu-i îngrozi prea tare pe cetățenii din țările lor. Faptele lor, cu toate acestea, într-un mod nu mai puțin radical, se îndreaptă către acelaşi scop. Revoluționari precum Cohn-Bendit et al. doar fac greșeala că, în interesul ambițiilor politice în apropiatele alegeri europene fac publică în mod agresiv această ideologie totalitară acoperită cu „vopseaua modernităţii”.

Ar fi o greșeală tragică lăsarea fără răspuns a acestor apeluri pentru schimbarea definitivă de regim în Europa. Dar, din păcate, democrații au adormit ! Experiența istorică a cetățenilor care în urmă cu douăzeci și cinci ani s-au eliberat din robia lor pare să fi fost uitată. Și politicienii democratici ai vechii lumi libere, confruntaţi cu acest drum nou și acum destul de nedisimulat spre iobăgie, persistă încă în neglijența lor criminală și în apatie. Istoria ne învață că a nu te opune – în mod activ și din timp – acestui pericol tot mai mare, atât în ​​statele individuale cât și în instituțiile europene, ar putea să aducă în viitorul apropiat rezultate tragice.

Atunci va fi prea târziu.

De aceea, facem un apel către toate forțele democratice din Europa, către toți cei care încă mai cred că Europa nu trebuie să devină laboratorul unui alt experiment de inginerie socială pentru eternii revoluționari, să se opună acestor încercări într-o manieră la fel de feroce, zgomotos și fără compromisuri precum adversarii noștri.

Democraţi din țările europene, treziţi-vă !

Semnatari (6 septembrie 2013)

 • V. Klaus, fost Președinte al Republicii Cehe
 • J. Weigl, director executiv, Institutul Václav Klaus
 • P. Hájek, ziarist, redactor-şef, Protiproud.cz
 • M. Semín, președinte, Iniţiativa D.O.S.T.
 • N. Farage, președinte, UKIP [Partidul Independenței din Marea Britanie], Marea Britanie
 • J. Laughland, director, Institutul pentru Democrație și Cooperare, Paris
 • G. Schwarz, director, Avenir Suisse, Elveția
 • LS Christensen, Chief Executive Officer, Saxo Bank, Danemarca
 • M. Pojezdný, stareţul Mănăstirii Strahov
 • F. Debenedetti, director, Istituto Bruno Leoni , Torino
 • M. Knížák, profesor la Universitatea Carolină
 • D. Tříska, economist şi avocat
 • L. Jakl, analist politic
 • P. Kolář, profesor la Universitatea Carolină
 • J. Bobošíková, preşedinte, alianța electorală „Hlavu vzhůru !”
 • O. Hejma, publicist și muzician
 • M. Bednář, profesor la Universitatea Carolină

Alăturați-vă acestui manifest prin trimiterea de mesaje de sprijin la [email protected]

http://www.klaus.cz/clanky/3435 – În românește de la Prioritate de dreapta
 

Leave a Comment