“În țara mea spunem că un guvern format din 16 ministere este deja exagerat. Dar UE are acum 28 de posturi de comisar, mai mult decât în oricare țară din lume. Dacă te uiți la denumirile acestor portofolii nu-ți vine să crezi. Fostul prim-ministru estonian este comisar pentru piețe digitale. Ca economist, nici nu știu ce înseamnă „piață digitală”. Și mai e altul, Günther Oettinger, care este comisar pentru „economia digitală și societate”. În timpul comunismului am fi râs să avem astfel de titulaturi în guvern. Nu pot să-mi imaginez cu ce se ocupă acești comisari…
Sunt șocat să-i văd pe politicienii europeni spunând că totul merge bine, ceea ce e ridicol. Am citit recent un articol scris de un foarte cunoscut profesor german, profesorl Sinn, care a studiat situația din Italia. El prezintă date care arată că PIB-ul Italiei a scăzut cu 9% din anul 2000 încoace. Este inimaginabil! Nu cred că Cehoslovacia ar fi supraviețuit unui declin atât de lung. În același timp producția industrială a scăzut cu 25%! Un sfert din economie a dispărut pur și simplu…
Dacă mă întrebați dacă cred că libertatea este amenințată acum în Europa, aș zice că da. Mă simt cenzurat deoarece nu mi se permite să-mi exprim liber părerile. Am permanent probleme cu asta. Am descoperit brusc, pentru prima dată în 20 de ani, fiind invitat ca speaker la o conferință, că organizatorii descoperă că eu am rezerve față de UE, căsătoria între persoane de același sex, criza din Ucraina, și îmi spun: „Ne pare rău, am găsit deja alt vorbitor, vă mulțumim.” Chestia asta am trăit-o în comunism, dar nu și în așa numita Europă liberă.”
Interviul integral este aici. Vaclav Klaus merită citit. Ca și Leszek Balcerowicz. Acești oameni au făcut reforme. Reforme, pentru ce? Că te trezești că UE merge spre socialism? (de pe Logica Economică)
Comentarii recente