Ieșirea din UE începe să pară o idee tot mai sănătoasă

grexitEu zic că poza asta ar reflecta mai bine starea de fapt dacă olandezul zburător cu nume imposibil de pronunțat ar avea nu doar arătătorul, ci toate cele cinci degete întinse.

În altă ordine de idei, observ că băieții joacă dur, în sensul în care de marți încolo o să înceapă să-i stranguleze pe greci, în ideea că astfel, până duminică, o să le vină mintea la cap. Ceea ce este interesant e faptul că, în timp ce fac proba unui astfel de fair-play, eurocrații îl acuză pe Tsipras că este lipsit de fair-play pentru că îi îndeamnă pe greci să voteze într-un anume fel la referendumul pe care l-a convocat. Îți stă mintea în loc. De unde ideea asta că un politician, atunci când convoacă un referendum, nu ar avea dreptul, ba chiar datoria, să-i îndemne pe alegători să voteze într-un anumit fel? Sigur, probabil că Tsipras ar fi trebuit să afișeze aceeași neutralitate pe care au afișat-o eurocrații (cărora se pare că le joacă feste memoria) atunci când au fost supuse referendumurilor tratatele UE. Sau mai bine să dea dovadă de o tenacitate similară, astfel încât, în caz că grecii votează da duminică, să organizeze din nou referendumul duminica viitoare, și tot așa până când iese cum trebuie.

În fine, mi se pare de-a dreptul orwellian faptul că din subterana hotnews și până în sferele înalte ale Eurogrupului, oameni altminteri specializați în apărarea și salvarea democrației, fac de câteva ore spume la gură ca niște apucați datorită faptului că un politician hotărăște să îi mai și întrebe, pe cei pe care (se presupune că) îi reprezintă, dacă sunt de acord sau nu cu deciziile pe care el le ia în numele lor, mai ales în condițiile în care alegătorii l-au votat să facă ceva iar eurocrații îi dictează să facă cu totul altceva. Părerea mea e că UE începe să semene tot mai mult cu un balamuc. Date fiind circumstanțele, ieșirea din UE începe să pară o idee tot mai sănătoasă.

Alexandru Racu – Facebook

Leave a Comment