Ce s-a întâmplat cu Uniunea noastră Europeană? Prezentarea lui Viktor Orbán la conferința „Liberi de treizeci de ani”

Budapesta, 19 iunie 2021

 

Bună ziua!

O salut cu respect pe președintele Parlamentului maghiar, doamna Mária Schmidt. Salut de asemenea cu respect reprezentanţii acreditați prezenți ai ambasadelor în Ungaria, membrii guvernului, vechii mei prieteni și pe toți cei care au venit.

Aș dori să continui acolo unde a terminat doamna ministru, pentru că astăzi este ziua în care Ungaria vorbeşte pentru prima dată în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene lansată în mai. Tocmai în această zi.

Sensul exact al cuvintelor este cel mai important. Dacă nu există ordine în cuvintele noastre, atunci nici în gândurile noastre nu există ordine.

Dezbaterea a început în Uniunea Europeană în mai și, prin urmare, prezentarea mea nu este despre viitorul Europei, ci despre viitorul Uniunii Europene. Fac parte din Europa Norvegia, Elveția, Regatul Unit, întreaga regiune a Balcanilor, Ucraina și Belarus, cu siguranță, și Rusia, cu siguranță până Ural, iar lumea turcă se extinde și ea în spațiul geografic numit Europa. Europa este o formațiune culturală fantastică, uimitoare, uluitoare și inimitabilă. Moștenirea fertilizantă a celor trei ridicături, a celor trei dealuri, a viței care răsare din viile irepetabile și altoite una între alta ale Acropolei, Capitolului și Golgotei. Vinul se face în multe locuri din lume, de asemenea se încearcă să se înrădăcineze şi cultura europeană în multe locuri, dar niciodată nu pot atinge gustul și frumusețea originală, indiferent de câte ori beau până când se îmbăt. Epoci mai bune și mai rele au alternat în viaţa Europei, dar Europa este veșnică și aşa rămâne şi în prezent, degeaba este mai strălucitoare îmbrăcămintea celorlalţilor. Dar astăzi nu ne aflăm la şedinţa Academiei de Arte, unde concurăm între noi pentru a lăuda măreția continentului nostru, ci la un eveniment politic și trebuie să ne gândim nu la Europa, ci la viitorul Uniunii Europene.

Uniunea Europeană este o formațiune politică, creată de om, creată pentru a proteja interesele economice și militare ale țărilor ei. A fost creată pentru a da un răspuns la faptul politic că după al doilea război mondial, o jumătate din Europa a fost ocupată de americani și cealaltă jumătate de sovietici. Uniunea Europeană a fost creată pentru a nu pierde speranța că odată europenii vor putea decide din nou despre destinul Europei.

Doamnelor si domnilor!

Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie pe baza unui sondaj că în iunie 2021, doar 45% dintre germani au spus că sunt liberi să-și exprime opiniile și 44% sunt de părere opusă. Respondenții spun că pot avea probleme cu uşurinţă dacă spun ce cred despre Islam, patriotism sau iubirea de patrie. Václav Klaus, intelectul Europei care luminează cel mai departe dintre foștii lideri politici de astăzi, spune că omul, familia și națiunea sunt atacate în același timp, punând în pericol viitorul Europei. Vicepreședintele PE, doamna Barley spune că Ungaria și Polonia trebuie să moară de foame. Una dintre vicepreședinții comitetului spune despre un stat membru al Uniunii, tocmai despre noi, că suntem o democrație bolnavă. Ce s-a întâmplat cu Uniunea noastră Europeană?

Stimate doamne şi stimaţi domni!

În 2008, Uniunea a reprezentat 25% din PIB-ul, deci produsul intern brut mondial, iar în 2019 doar 18%. Uniunea a reprezentat 22% din valoarea adăugată industrială totală a lumii în 2008 și 15% în 2019. Dintre cele mai mari 50 de companii din lume, 14 erau europene în 2001, astăzi doar 7. Nu există locații în Uniunea Europeană printre cele mai mari 10 centre financiare din lume. Acum 30 de ani, Uniunea Europeană a depus de șapte ori mai multe brevete decât China, iar astăzi China face de patrusprezece ori mai multe decât Uniunea Europeană. În ultimii 25 de ani, au apărut în lume 20 de companii, valoarea cărora astăzi este de peste 100 de miliarde de dolari: 9 companii americane, 8 chineze, europene nu se află printre ele. Ce s-a întâmplat cu uniunea noastră? În ultimii treizeci de ani, Statele Unite și-au mărit cheltuielile militare cu peste 30%, China de nouă ori, deci cu 900%. Uniunea a rămas în locul unde era timp de treizeci de ani. Printre cele zece țări cu cele mai mari cheltuieli militare din lume, găsim doar două țări ale Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat cu Uniunea noastră Europeană?

Stimate doamne şi stimaţi domni!

Doar un sfert dintre cetățenii Uniunii Europene sunt de încredere că următoarea generație va trăi mai bine decât cea de astăzi. Cincizeci și șapte la sută dintre francezi, 53 la sută dintre belgieni și 44 la sută dintre germani cred că următoarele generații de francezi, belgieni și germani vor trăi mai rău decât cea de astăzi. Unde a dispărut visul european? Ce s-a întâmplat cu Uniunea noastră Europeană? Potrivit unui studiu din 2016 realizat de Institutul Bertelsmann, piața internă unică generează venituri suplimentare pentru statele membre. E adevărat, nu în proporții egale. Pe cap de locuitor, vedem un surplus de 1.046 EUR la germani, un surplus de 1.074 EUR la francezi, un surplus de 408 EUR la unguri și un surplus de 382 EUR la polonezi, adică avem de-a face cu divergență în loc de convergență. Conform unei analize din 2017 a CEP-ului tot german, doar Germania și Olanda au câștigat și câștigă cu euro, toate celelalte state din zona euro suferă pierderi mari. Ce s-a întâmplat cu Uniunea noastră Europeană?

Stimate doamne şi stimaţi domni!

Astăzi este Ziua Libertății Maghiare. Liberi de treizeci de ani. Treizeci de ani de când am câștigat Războiul Rece. Președintele Reagan a schimbat mersul istoriei și a lansat bătălia decisivă a Războiului Rece. Cu ajutorul curajului primit de la Papa polonez, Solidaritatea Poloneză a dovedit că sovieticii nu mai aveau puterea să folosească singurul instrument care ținea împreună tabăra socialistă, de anume armata și violența. 1956 este a trecutului. Iar șapte ani mai târziu, cu ajutorul curajului primit de la polonezi, noi, popoarele Europei Centrale, ne-am aliniat cu toții lângă Polonia și am câștigat ultima bătălie a Războiului Rece din 1989-90. Noi am fost acolo. Noi ştim că libertatea nu a sosit de la sine, ci am dobândit-o. Comunismul nu s-a prăbuşit de la sine, noi l-am prăbuşit. Zidul Berlinului nu a căzut, noi l-am doborât. Sovieticii nu au ieșit, ci noi i-am dat afară. În mod îndemânatic, fără pierderi de sânge, curajos și viclean, l-am prăbuşit, doborât, dat afară și dobândit. Astăzi, suntem aceiași oameni ceea ce eram: ultimii luptători ai libertății din Europa până ziua de astăzi. Istoria Europei nu s-a schimbat de la sine, ci noi am schimbat-o. Știm că acum, când Uniunea Europeană are probleme, nu se va îmbunătăți, nu se va transforma și nu va găsi drumul potrivit de la sine. Noi suntem cei care trebuie să o reparăm, să o transformăm și să o aducem înapoi pe calea bună, ale succeselor de odinioară.

Stimate doamne şi stimaţi domni!

În prezent, Uniunea Europeană are nevoie din nou de luptătorii pentru libertate de genul nostru.

Stimată conferință!

Astăzi formulăm teze. Tezele cu care guvernul maghiar contribuie la dezbaterea paneuropeană privind viitorul Uniunii Europene și care sperăm să fie urmate de o rezoluție similară a parlamentului ungar.

Prima noastră teză este că ne îndreptăm spre o Uniune europeană imperială. În locul unei Europe a națiunilor, la Bruxelles se construieşte un superstat european, pentru ceea ce nimeni nu i-a dat un mandat. Nu există demă europeană, doar națiuni. Fără demă, nu se poate construi o democrație, astfel încât construirea Imperiului din Bruxelles duce în mod necesar la lipsa democrației. Ceea ce noi dorim este ceva complet diferit. Noi vrem democraţia democrațiilor, baza căreia este dată de națiunile Europei. Să nu ne fie frică să afirmăm: noi, democrații de la nivel național, ne confruntăm cu constructorii imperiilor, care sunt, de fapt, şi opozanții democrației.

A doua noastră teză este că Bruxelles-ul de astăzi este guvernat de cei care văd integrarea nu ca un instrument, ci ca un scop, un scop în sine. Prin urmare, vor să înlocuiască toate interesele naționale și valorile tradiționale. Sistemul juridic și instituțiile UE nu împiedică acest efort, ci îl facilitează. De aceea, adversarii noștri politici încearcă să slăbească comunitățile naturale care stau la baza culturii europene. Ţinta este națiunea, regiunile, bisericile creștine și evreiești, familiile. Prin urmare, afirmă guvernul ungar, expresia „uniunea din ce în ce mai strânsă” trebuie să fie eliminată din Tratatul privind Uniunea Europeană la prima ocazie care se iveşte.

A treia noastră teză este că Bruxelles-ul a externalizat și a reprodus o felie respectabilă a puterii sale pentru rețele organizate și gestionate din afara Europei, în primul rând rețelele Soros și interesele Democrate americane din spatele acesteia. Acest lucru se face după cum urmează. Ca prim pas, comitetul a fost mutat din poziția imparțială din punct de vedere politic de gardian al tratatelor și transformat într-un corp politic. Acest lucru a început nu în secret, ci printr-un anunț public al președintelui Juncker. În paranteză: este din această cauză că britanicii și maghiarii nu au sprijinit alegerea președintelui Juncker ca președinte, iar acest lucru a dus în cele din urmă la Brexit. Am închis paranteza. Al doilea pas este că comitetul, transformat într-un organism politic, face raporturi de stat de drept despre statele membre ale Uniunii. Cu toate acestea, aceste rapoarte de țară nu se bazează pe opiniile, documentele sau declarațiile de fapt ale statelor membre. Această muncă este externalizată către ONG-uri, organizații pseudo-civile din statele membre, care sunt de fapt organizații politice care în mod tipic, aproape fără excepție, aparțin rețelei lui George Soros pe întregul continent, pe care de altfel nici el nu le neagă. Al treilea pas: guvernele statelor membre alese democratic sunt clasificate pe baza furnizării datelor de către ei și opiniilor lor și doresc, de asemenea, să-i pedepsească pe cei care nu le plac. Acesta este un abuz de putere, al puterii pe care statele membre i-au acordat-o Comisiei.

A patra noastră teză este că, fără un succes economic comun, Uniunea Europeană se va destrăma. Ideea uniunii se bazează pe simpla ipoteză că statele membre împreună pot obține un succes economic mai mare decât eparat. Dacă se dovedește că avem sau putem avea mai mult succes economic separat, atunci s-a terminat cu Uniunea Europeană. Prin urmare, noi, adepţii Uniunii Europene, avem voie să susținem numai o politică care se concentrează exclusiv pe succesul economic comun. Astăzi, în schimb, Bruxelles se luptă cu sine, cu propriile sale state membre: educând, amenințând, constrângând și pedepsind, adică abuzând de puterea sa și destrămându-se astfel.

A cincea noastră teză este că următorul deceniu va fi epoca provocărilor periculoase: migrația popoarelor, epidemii și pandemii. În această eră periculoasă, trebuie să creăm securitate și să avem succes în economia mondială. Condiția prealabilă a succesului este restabilirea democrației europene. Prin urmare, pentru a proteja identitățile naționale și constituționale ale statelor membre, ar trebui înființată o nouă instituție cu implicarea instanțelor constituționale din statele membre.

A șasea teză a noastră este că Parlamentul European s-a dovedit a fi un impas pentru democrația europeană. Reprezintă doar propriile interese de partid, ideologice și instituționale. Nu adaugă, ci elimină puterea Uniunii Europene. Rolul parlamentelor naționale trebuie, prin urmare, să fie întărită în mod semnificativ, iar legiuitorii naționali ar trebui să trimită reprezentanți la Parlamentul European, urmând exemplul Adunării parlamentare a Consiliului Europei. În plus, parlamentelor naționale ar trebui să li se acorde dreptul de a opri procesul legislativ al Uniunii, în cazul în care constată că acesta încalcă competențele naționale, adică este vorba de introducerea procedurii cartonaşului roșu.

A șaptea noastră teză: ceterum censeo, Serbia trebuie să se alăture. Calitatea de membru al Serbiei prezintă un interes mai mare pentru Uniune decât pentru sârbi. Acest fapt trebuie recunoscut și preluat.

Stimate doamne şi stimaţi domni!

Istoria oferă acum oportunitatea ca un cadou. Această dezbatere a început, în sfârşit putem vorbi deschis despre necazuri, despre tot ce este dăunător și ceea ce dăunează cetățenii statelor membre. Chiar şi podiumul a fost pregătit și pentru noi – sper că recunosc ceea ce este – avem nevoie doar de suficient curaj intelectual și îl putem folosi în scopurile noastre. Ni s-a oferit ocazia de a opri sovietizarea Uniunii Europene și moscovizarea Bruxelles-ului. Știm ce pericol ne primejduieşte, deoarece trăim liberi de doar treizeci de ani. Noi am fost întotdeauna luptătorii pentru libertatea Europei. Am luptat pentru libertate și prietenii noștri occidentali au moștenit-o. Ce diferență! Să avem suficient curaj intelectual și politic și să ne dăm seama că vremurile s-au schimbat. Acum 30 de ani, credeam că Europa este viitorul nostru, astăzi vedem că noi suntem viitorul Europei. Să îndrăznim să fim democrați și luptători pentru libertate și la Bruxelles, pentru că doar astfel putem avea o nouă renaștere europeană.

Bunul Dumnezeu mai presus de noi toți, Ungaria mai înainte de toate! Hai, Ungaria, hai, maghiari!

 

Sursa: Cancelaria prim-ministrului Republicii Ungaria

Leave a Comment