UE promoveaza organismele modificate genetic.

In timp ce miniştrii europeni ai Mediului discutau despre impactul organismelor modificate genetic (OMG) asupra biodiversităţii, Comisia Europeană a aprobat, joi, un tip de soia modificată genetic, produsă de compania americană Monsanto (MON89788). Având în vedere că EFSA (Autoritatea Europeana de Securitate a Alimentelor) şi-a dat avizul, Bruxelles-ul a autorizat importurile se soia MG pentru următorii zece ani, care rezistă la unele ierbicide şi dă o producţie mai mare la hectar.

Reamintim ca, recent, Comisia Europeana (CE) a autorizat folosirea in Uniunea Europeana a patru noi tipuri de plante modificate genetic. Acestea sunt trei tipuri de porumb si sfecla-de-zahar, soiuri care vor putea fi utilizate, astfel, si in Romania. Autorizarea nu vizeaza si cultivarea acestor plante pe teritoriul UE. Cele trei tipuri de porumb modificat genetic si sfecla-de-zahar au primit un aviz pozitiv de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, care le-a considerat sigure pentru consumul uman si animal si pentru mediu.

Autoritatea Europeana de Securitate a Alimentelor este autoritatea UE care aproba alimentele ce se pot consuma in UE, plantele ce se pot cultiva si animalele ce se pot creste. Tarile membre ale UE sunt obligate sa puna in practica masurile adoptate de EFSA. Astfel, chiar daca un stat, de exemplu, ar dori sa interzica importul sau cultivarea de OMG-uri, el nu va putea sa faca acest lucru, fiindca ar intra in contradictie cu directivele Comisiei Europene! Si, dupa cum se stie, legile „europene” au intaietate in fata legilor nationale.

In concluzie, desi la modul declarativ, birocratii de la Bruxelles se pretind mari aparatori ai mediului, in realitate, ei sustin importul si cultivarea de plante modificate genetic in UE! Sa nu ne amagim, sunt sume mari de bani in joc, iar faptul ca OMG-urile ar putea fi daunatoare oamenilor si mai ales biodiversitatii, reprezinta un aspect neglijabil pentru liderii UE.

One Comment

  1. Rockefeller Foundation a declansat si finantat Green Revolution , reforme in agricultura pe plan mondial , introducandu-se noi tehnologii pentru cresterea productivitatii , hibridizari , modificari genetice .

Leave a Comment